Smullen van duimdikke paling en genieten van kunst bij Bissingh

Ommen – De Ommer Bissingh staat vandaag in het teken van de Palingrokerij en Kunstdag. Op het Kerkplein werd, na een succesvolle eerste editie vorig jaar, de Ommer Bissingh Kunstdag georganiseerd. Rondom de kerk is er opnieuw een kunstmarkt met allerlei Ommer kunstenaars. Bekend talent en nieuwe gezichten exposeren hun werken uit verschillende disciplines. Daarnaast wou de organisatie graag laten zien dat beeldend werk niet het enige is dat onder kunst en cultuur valt maar ook andere creatieve uitingen. Daarom waren er diverse theatervoorstellingen voor jong en oud, een muzikaal optreden door een band die hun stijl omschrijft als een mengelmoes van jazz, gipsy, pop en flamenco, en werd er gedicht onder begeleiding van de enige echte stadsdichter.

Gerrit de Graaf, winnaar van vorig jaar, hangt de paling in een rookkast terwijl zijn zoon Kees het vuurtje opstookt.

Palingrokerij

Op de Markt is zoals gebruikelijk weer de palingrokerij, al jarenlang een vast item tijdens de Ommer Bissingh. De onmiskenbare geur van het paling roken trekt weer duizenden bezoekers van ver naar Ommen. De circa 20 hoog aangeschreven palingrokers uit heel Nederland strijden om de felbegeerde Bissinghbokaal. Een deskundige jury buigt zich, na een rondje te hebben gemaakt langs de kramen, in de zaal boven bij Flater over de duimdikke palingen, en mag bepalen wie de lekkerste paling van de Ommer Bissingh heeft.

Muziek

Op het podium op de markt staan vanavond vanaf negen uur The Dirty Daddy’s, één van de bekendste coverbands in Nederland. Ze verkochten op eigen kracht al meerdere keren de AFAS Live uit. En waren te zien bij RTL Late Night, NOS op 3 en BNN, en sloten festivals als Zwarte Cross, Paaspop en Concert At Sea af. Op het Kerkplein staat vanaf hetzelfde tijdstip de BTW-band, bij de Varsenerpoort is er dan livemuziek en een DJ.