Sluis in Junne blijft vanwege technisch probleem vooralsnog gesloten

Junne – Afgelopen maandag, 1 juni, is het vaarseizoen op de Vecht tussen Ommen en de Duitse grens van start gegaan. Ondanks de testen die voor het vaarseizoen zijn uitgevoerd, is er onverhoopt toch een technisch probleem opgetreden bij de sluis in Junne. Daardoor blijft de sluis vooralsnog tot en in ieder geval aanstaande dinsdag dicht. “In de komende dagen willen we het probleem uitgebreid onderzoeken en hopen we deze permanent op te lossen. De overige sluizen en boothellingen blijven geopend. Houd tijdens het varen rekening met de geldende vaarregels, natuur en andere recreanten op en langs het water”, zegt het waterschap Vechtstromen.

Archiefbeeld van de sluis in Junne afgelopen zomer.

9 juni

De sluis in Junne is vorig jaar tijdens het vaarseizoen ook een aantal keer uit bedrijf geweest vanwege technische problemen. Ondanks reparaties en uitgebreide tests voorafgaand aan het huidige vaarseizoen is er deze week dus opnieuw een technisch probleem ontstaan. De aansturing van de sluisklep werkt niet goed, waardoor de sluis in storing gaat. “Dat is uiteraard niet prettig voor vaarrecreanten die met hun boot verder of terug willen varen. We gebruiken de komende dagen, tot en met dinsdag 9 juni, om het probleem goed in kaart te brengen en met technische experts te werken aan een structurele oplossing”, meldt het waterschap. Zij hopen dat de sluis op woensdag 10 juni weer open kan gaan, maar kan nog geen garanties geven. Vaarrecreanten worden geadviseerd de website van het waterschap in de gaten te houden. De overige sluizen en boothellingen in het werkgebied van Vechtstromen blijven gewoon open.

Start vaarseizoen

Volgens het waterschap was het afgelopen maandag tijdens de start van het vaarseizoen druk op de Vecht. “Veel mensen genoten op het water van het mooie weer en de prachtige omgeving. Ook trokken de bootjes in de sluizen veel bekijks van voorbijgaande wandelaars en fietsers.” De toezichthouders van het waterschap waren ook op het water aanwezig, en constateerden dat het gros van de vaarrecreanten zich netjes aan de regels hielden. Echter waren er ook een aantal vaarrecreanten die zijn aangesproken op hun gedrag omdat ze zich niet aan de regels hielden.

“Het ging hierbij vooral om te hard varen (de maximumsnelheid is 9 kilometer per uur, red.) en onveilig gedrag op het water, aanleggen op plekken waar dit niet is toegestaan, de boot te water laten op plekken waar dit niet is toegestaan en het niet kunnen tonen van een vaarbewijs of kentekenregistratie.” Het waterschap roept de vaarrecreanten daarom opnieuw op zich aan de vaarregels te houden, en tijdens het varen rekening te houden met de natuur en andere recreanten op en langs het water.