Simac Ladies Tour doorkruist Ommen

Ommen – De eerste etappe van de Simac Ladies Tour is vandaag door Ommen gekomen. Gisteren werd de proloog in Ede gereden, en gewonnen door Marianne Vos. Vandaag staat de eerste rit-in-lijn van Zwolle naar Hardenberg op het programma. Kort na het middaguur werd daarbij de gemeente Ommen aangedaan. Nadat ongeveer een uur daarvoor in Zwolle het startschot viel. De rensters kwamen vervolgens onder meer via Hasselt en Nieuwleusen de gemeente in bij de Vinkenbuurt. Via de Balkerweg werd koers gezet naar de stad zelf, en via de Slagenweg kwamen de circa 150 deelneemsters uit bij de Vechtbrug.

Vanaf daar gingen de rensters de Zwolseweg op, om vervolgens uit te komen bij de Lemelerberg voor de enige klim van deze etappe. Daarna werd via Lemele weer koers gezet richting de stad. Direct over het spoor ging de koers rechtsaf in de richting van Beerzerveld, en uiteindelijk naar de finishplaats Hardenberg. Voordat de eerste rensters daar finishen, trekken ze eerst nog een rondje rondom de finishplaats. De finish wordt rond de klok van half drie verwacht. De kopgroep bestond bij de doorkomst in Ommen uit Nina Buijsman, Alison Jackson en Maëlle Grossetete. De voorsprong op het peloton was meer dan twee minuten.

Simac Ladies Tour

Deze etappekoers werd in 1998 opgericht op initiatief van onder anderen wielerduizendpoot Wim van Duivenbode en toenmalig vrouwen coördinator Leo van der Wal. De gedachte was dat een land met zoveel sterke teams en rensters een volwaardige eigen ronde nodig had naast alle eendagswedstrijden en enkele kleine rittenkoersen die er waren. Vanaf 2017 behoort de koers tot de UCI Women’s World Tour. De 23e editie wordt dit jaar verreden van dinsdag 24 tot en met zondag 29 augustus. De ronde telt zes etappes, inclusief een proloog en tijdrit.

De kopgroep bestond bij de doorkomst van Ommen uit Nina Buijsman, Alison Jackson en Maëlle Grossetete.

Zowel de beste sprintsters als de specialisten in het tijdrijden zullen zich zes dagen lang in de strijd om de eindzege mengen. Met Marianne Vos, Cecille Utrup Ludwig, Lisa Brennauer, Lotte Kopecky, Katarzyna Niewiadoma en Grace Brown staan er zeven rensters uit de top 10 van de UCI-ranking aan de start. En met voormalig wereldkampioenes tijdrijden Ellen van Dijk en Chloe Dygert, de zilveren medaillewinnares van de Olympische Spelen in Rio Marlen Reusser en Lisa Klein is bovendien de wereldtop van het tijdrijden present.

De vlakke etappe van vandaag heeft de officieuze status van het WK sprint met de afscheidnemende Kirsten Wild, maar ook een nieuwe lichting met Lorena Wiebes, Lotte Kopecky, Lonneke Uneken, Chiara Consonni, Emma Norsgaard en Elisa Balsamo aan het stuur. Bekende gezichten Annemiek van Vleuten en Anna van der Breggen, die de laatste jaren altijd de Simac Ladies Tour reden, zijn helaas niet van de partij. Beide rensters nemen na een lang en intensief traject richting de Olympische Spelen even gas terug om zich opnieuw op te laden voor het wereldkampioenschap in Vlaanderen.

Wielerronde van Ommen

De Simac Ladies Tour is niet het enige wielerevenement dat Ommen deze week kent. Komende zaterdag zal op de Vechtkade het startschot klinken voor de tweede editie van de Wielerronde van Ommen. Daarbij zullen rond de honderd mannen vertrekken, om maar liefst zeventig rondjes ‘rondom de Kerk’ te maken. Deze opvolger van een succesvolle eerste editie kon afgelopen zomer niet doorgaan door de coronapandemie.