Scholieren Vechtdal College nemen beheer Stolpersteine op zich

Ommen – De 27 Stolpersteine die herinneren aan de Joodse gemeenschap in Ommen die tijdens de Tweede Wereldoorlog werd vermoord worden voortaan beheerd en onderhouden door leerlingen van het Vechtdal College in Ommen. Gistermiddag werd het beheer met een symbolische handeling overgedragen door de Stichting Herdenking Joods Ommen.

De derdeklassers kregen een eerste voorraad van de benodigde schoonmaakmiddelen uitgereikt. De studenten van het derde leerjaar van de middelbare school zullen voortaan op de jaarlijkse Holocaust Memorial Day (27 januari) de messingen plaatjes schoonmaken.

Foto: Harry Woertink

Joodse samenleving

Het was gisteren precies 80 jaar geleden dat de eerste Joden in Ommen door de Duitse bezetter uit hun huizen werden gehaald, en naar kamp Westerbork werden gebracht om uiteindelijk in vernietigingskampen te worden vermoord. Met de moord op de Ommer families Van Gelder, Vomberg, Bierman, De Levie, Cohen, Van der Hoek en De Lange kwam een einde aan de Joodse samenleving in Ommen.

Om de namen van de Joodse medeburgers niet te vergeten zijn eerder bij het achttal woonadressen in Ommen 27 steentjes, zogeheten Stolpersteine, gelegd. Elk steentje heeft een messing plaatje met daarop vermeld de namen, geboorteplaats en -datum en de plaats en datum van overlijden. Ter blijvende herinnering aan Joods Ommen staat ook een gedenksteen en een Davidster op de Joodse begraafplaats.

Als laatste is de Stichting Joods Ommen bezig om een gedenkteken te verwezenlijken op de hoek van de Middenstraat en Varsenerstraat, waar ooit de synagoge heeft gestaan.

Meer informatie over de geschiedenis van de Joodse gemeenschap in Ommen is te vinden op de website OudOmmen.nl.

Met dank aan Harry Woertink.