Schatkamer Ommen vindt origineel bevrijdingsvaasje

Ommen – Bij de Schatkamer in Ommen is een oranje vaasje binnengekomen. Het bleek een 75 jaar oud origineel bevrijdingsvaasje van Leerdam te zijn. En dat moet natuurlijk iedereen kunnen zien, zo vonden ze bij de kringloopwinkel en de Stichting 75 jaar Vrijheid. Het vaasje wordt daarom tentoongesteld bij de speciale expositie van 75 Jaar Vrijheid in Ommen, in de etalages van het tijdelijke onderkomen van het streekmuseum in de Brugstraat.

Het 75 jaar oude bevrijdingsvaasje. Foto: Ronald Bakker/Stichting Ommen 75 jaar Vrijheid

De Schatkamer

Esther Mulder deed de prachtige vondst in een frisse lading vintagespullen voor winkel ‘De Schatkamer’ in Ommen, waar ze werkt. Er kwam onder meer een leuk klein oranje vaasje van Leerdam binnen, leuk voor Koningsdag en 5 mei, dacht Esther. Maar dit vaasje voelde net even anders, leek wel echt oud en had de kenmerken van een Leerdam, dus werd het vaasje toch even gegoogeld. Immers moest het op de webshop en in de winkel wel met de juiste waarde.

Google zorgde voor een mooie verrassing: het bleek een origineel 75 jaar oud bevrijdingsvaasje. Naast haar bazin, werd ook Roos ter Beek van de Stichting Ommen 75 jaar Vrijheid meteen gebeld. Hier moest wat mee gebeuren, zo dachten ze alle drie, dit moet men kunnen zien. De directie van De Schatkamer besloot daarop het vaasje te schenken aan de Stichting Ommen 75 jaar Vrijheid.

De overhandiging van het bevrijdingsvaasje door Esther Mulder (l.) aan Roos ter Beek. Foto: Ronald Bakker/Stichting Ommen 75 jaar Vrijheid

Bevrijdingsvaasjes

Bevrijdingsvaasjes zijn gemaakt tijdens en na de Tweede Wereldoorlog door glasfabriek Leerdam. In de oorlog werden de glasblazers door de bezetters ingezet om van het oranje glas knipperlichten te maken voor de jeeps van de Duitsers. In hun vrije tijd maakten ze stiekem ook deze 10 centimeter hoge vaasjes en zetten deze bij wijze van verzet in de vensterbanken. Direct na de oorlog werden er nog vele van deze kleine vaasjes gemaakt om de bevrijding te vieren.