Sare, Alix en Joëlle organiseren ludieke wandeltocht, om geld op te halen voor Edukans

Ommen – Sare Winters, Alix Carrière en Joëlle Volkerink hopen dat morgen veel mensen aan de wandel gaan, en onderweg wat lekkers proeven. Vanuit het Vechtdal College -waar Sare leerlinge is en Joëlle en Alix docenten- organiseren zij namelijk de ‘Ludieke Bissingh Hike’ wandeltocht. Met dat loop evenement willen zij geld inzamelen voor Edukans.

Sare Winters (l.) en Joëlle Volkerink staan morgen samen met Alix Carrière aan de start van de wandeltocht.

Edukans

Die non-profitorganisatie zet zich al jarenlang in voor de ontwikkeling van kinderen in ontwikkelingslanden, onder het motto: ‘een kind dat leert, heeft kansen’. Ze ondersteunen het onderwijs in die landen, om elk kind daarmee een opstap te geven naar een goede toekomst. Daarbij werkt het vaak samen met Nederlandse scholen, en zo ook met het Vechtdal College in Ommen.

Om het jaar gaan er twee leerlingen en een docent op reis naar een land waar de organisatie actief is, om met eigen ogen te zien hoe het onderwijs elders in de wereld in elkaar steekt. “Dat programma heet Going Global en zou eigenlijk elke docent en leerling moeten doen, want het relativeert, verrijkt, doet een beroep op je flexibiliteit en is enorm leerzaam”, zegt Alix Carrière.

Carrière is docente lichamelijke opvoeding bij de middelbare school in Ommen, en één van de docenten die zo’n reis heeft gemaakt. De laatste excursie met leerlingen van het Vechtdal College werd begin 2020 gemaakt, kort voordat de coronapandemie zijn intrede deed. Docente Joëlle Volkerink ging toen met leerlingen Sare Winters en Roxanne Roke naar Ethiopië.

Alix Carrière (l.), Sare Winters (m.o.), Roxanne Roke (m.b.) en Joëlle Volkerink (r.) tijdens hun bezoek aan een school in Tulu Bolo. Foto: Privé.

Namens Edukans vloog Carrière toen mee als leerlingen begeleider. De tien dagen durende reis gaf veel indrukken. Edukans is actief in het Oost-Afrikaanse land omdat de kwaliteit van het onderwijs er gemiddeld genomen ondermaats is. De klassen zijn er vaak overvol, en de leraren niet voldoende opgeleid.

Roxanne en Sare doorliepen met de leerlingen van de school in het centraal gelegen Tulu Bolo een ‘Life-Skills’ programma. Om taboes -sommige in Nederland totaal onvoorstelbaar- echt bespreekbaar te maken. Joëlle begeleidde een lokale docent, om te werken aan een meer actieve manier van les geven, en zo het onderwijs te verbeteren.

Verbeteren

Om de organisatie én het onderwijs in Ethiopië een extra steuntje in de rug te bieden wordt nu de wandeltocht georganiseerd. “Wij hopen heel veel geld op te halen om zo het onderwijs te kunnen verbeteren!”, zegt Sare. De nu 17-jarige heeft net haar HAVO-diploma gehaald, en ging in het derde leerjaar naar Tulu Bolo. Die stad ligt zo’n 70 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Addis Abeba, en is qua inwoners ongeveer half zo groot als Ommen.

Het moet morgen natuurlijk een leuk wandelevenement worden, maar in het achterhoofd blijft het doel wel om een mooi bedrag te verzamelen. De oproep om mee te doen is dan ook niet alleen aan medescholieren gericht, maar aan iedereen die zich geroepen voelt.

Joëlle Volkerink is docente beeldende vorming, en gaf met klei les aan Ethiopische leerlingen. Foto: Privé.

Om de 5 of 15 kilometer wandelen nog wat aantrekkelijker te maken is er een verbinding gemaakt met de Ommer Bissingh, en lokale horecaondernemingen Flater, Ekkelenkamp en De Nieuwe Brug. Zij zullen onderweg naast een aantal proeverijtjes ook een aantal unieke en ludieke stops verzorgen.

Aanmelden voor, en het starten van de wandeltocht kan voor de vijf kilometer tussen 9:00 en 13:00, en voor de 15 kilometer tussen 13:00 en 17:15. Sare, Alix en Joëlle zullen aan de start bij het Vechtpodium staan, en zich tevens inzetten namens de school. Het inschrijfgeld bedraagt afhankelijk van de afstand respectievelijk €5,- en €12,50. Alle opbrengsten zullen naar het genoemde goede doel gaan.