Sameena (28) 100 kilometer hardlopend achter 3FM DJ’s aan richting Groningen

Ommen – Sameena van der Mijden uit Arnhem is vanmorgen vroeg in Ommen gestart aan haar indrukwekkende hardlooppoging om geld in te zamelen voor 3FM Serious Request. Sameena is Nederlands kampioen in 100 kilometer hardlopen, en zelf slachtoffer van mensenhandel. De 28-jarige Van der Mijden liep eerder een etappe van de 3FM Serious Request: The Lifeline mee om haar verhaal te delen met DJ’s Frank en Eva, en de luisteraars. Ze besloot daarnaast om ook zelf een actie op te zetten. Vandaag gaat ze in zo’n 12 uur de laatste vijf etappes, circa 100 kilometer, hardlopen. Ze startte vanmorgen rond kwart voor acht tussen de marktkramen die op de Markt in Ommen werden opgezet, en gaat langs 27 dorpen en steden naar de finish op de Ossenmarkt in Groningen. Sameena werd bij de stad vergezeld door huisgenoot Jamie de Jong en vriend Gerben Oevermans. Tijdens het equivalent van de eerste van haar vijf etappes loopt ook Rijssenaar Erwin Stam mee.

Sameena van der Mijden op de Markt in Ommen, links Jaimie de Jong.

2011

Tijdens de etappe waarbij Sameena mee liep vertelde ze uitgebreid over haar verleden. In 2011, toen ze 18 jaar was, leerde ze een jongen kennen tijdens haar werk in de horeca bij een feestje in de Utrechtse Jaarbeurs. Achteraf bleek hij een loverboy te zijn. “Het was mijn eerste relatie en alles was supernieuw voor me. In eerste instantie leek er niet veel aan de hand te zijn.” Na een paar weken kreeg ze door dat er iets niet klopte. De Amerfoortse jongen die zei 23 te zijn bleek 32 jaar oud, en wilde altijd weten waar ze was, met wie ze was, en wat ze ging doen. “Hij wilde de controle over me hebben”, vertelde Sameena. “Hij wilde weten wat ik deed, waarom en met wie ik was. Hij begon me te isoleren.” Het ging van kwaad tot erger. Al snel sloot hij een telefoonabonnement af op haar naam en binnen twee maanden was het zover dat hij haar sloeg, als een antwoord hem niet zinde.

Maar ze ging niet weg. Sameena had geen thuis meer. Met haar vader had ze geen contact meer, en haar moeder werd opgepakt vanwege huiselijk geweld. Haar loverboy had een eigen appartement. “Hij zorgde voor een enigszins stabiele thuissituatie. Hij zette me onder druk en maakte het weer goed. Bij hem voelde het veilig.” Na twee maanden had hij Sameena eigenlijk al zo ver dat ze voor hem ging werken. “Op een avond nodigde hij vrienden uit en toen heeft hij me verkracht. En ook zij namen daaraan deel. En toen zei hij: ‘Ik heb dit gefilmd, dus nu doe jij wat ik zeg.’ Daarmee werd ik gechanteerd.” Dit heeft ze in totaal 2,5 jaar moeten doen. “Iemand heeft op dat moment het meest intieme stukje van jou in handen en kan daar alles mee doen wat hij wil”, aldus Van der Mijden. “Ik werd 24/7 in de gaten gehouden en had geen controle meer over mijn leven. Hij dwong me dagelijks tot seks.”

Gerben Oevermans (l.), Erwin Stam, Sameena van der Mijden op de voorgrond en Jamie de Jong (r.) op de Markt in Ommen.

Pleeggezin

Ook al liet ze duidelijk weten dat ze niet wilde, toch gebeurde het elke dag weer opnieuw. “De mannen die langskwamen hadden iemands buurman kunnen zijn. Ze hadden een goede baan, een gezin. Ik was dan overstuur en liet weten dat ik het niet wilde. En toch haalden ze waar ze voor kwamen. Met een beetje gezond verstand zou je moeten kunnen inschatten dat het niet oké was.” Maanden gingen voorbij. Maar pas toen Sameena bij een pleeggezin in Maarssen terecht kon kwam het einde in zicht. Zij hadden door dat er wat aan de hand was. “Ik kwam steeds laat thuis, mijn kleren zaten onder het bloed, ik had blauwe plekken.” Zelf trok ze niet aan de bel door schaamte. “Ik had mezelf in deze situatie gekregen, dus ik vond dat ik het ook zelf weer moest oplossen. Maar op eigen kracht was ik er niet uitgekomen. Het probleem was te groot.”

Het pleeggezin schakelde de politie in, maar Sameena vindt niet dat die hielp. “Ik werd in een politieauto gegooid en in een hokje gestopt. Ik mocht niets vragen of drinken, alsof ík een misdaad had gepleegd.” Ze kreeg daarna wel te maken met hulpverleningsinstanties, maar die waren schaars. Ze ontwikkelde een eetprobleem, en ondertussen gingen de afspraken gewoon door. Op een gegeven moment nam Sameena het heft in eigen handen, en verhuisde ze naar de andere kant van het land. Ze leverde haar telefoon in, en sloot haar bankrekeningen. “Alles, zodat hij mij niet kon vinden.” Toen ze 21 jaar oud was kwam ze in een studentenhuis in Den Bosch terecht. “Daar waren altijd mensen om me heen die gewoon studeerden en van niets wisten. Ik kon me aan hen optrekken.”

Sameena van der Mijden met achter haar Gerben Oevermans (r.), Erwin Stam (m.) en Jamie de Jong op de Schurinkstraat in Ommen.

Vrij

Ze moest toen wel zelf proberen om te schakelen. Van dagelijks gedwongen in de prostitutie en altijd onder controle staan, naar weer vrij zijn. “Ik wilde toen eigenlijk niets meer, ook niet leven. Ik zag niet voor me dat het ooit goed zou komen. Ik stelde me toen voor een keuze: Of het is klaar, of ik ga er nu iets van maken.” Dat was het moment dat ze huisgenoot Jamie de Jong ontmoette, en hij was de eerste aan wie ze haar verhaal vertelde. “Door hem heb ik geleerd dat het leven leuk kan zijn.” De Jong loopt vandaag ook mee naar Groningen. Van der Mijden heeft aangifte gedaan tegen de loverboy. “Als ik hem nu tegenkom, dan is hij gewoon de lul. Hij wordt gezocht door de politie.” Ze is ook niet meer bang dat hij de video naar buiten brengt. “Iedereen kent nu mijn verhaal, als hij dat doet maakt hij alleen zichzelf belachelijk.”

De kalm en gelaten overkomende Sameena verteld dat, terugkijkend op de 2,5 jaar dat ze gedwongen in de prostitutie zat, het haar heeft gemaakt tot wie ze nu is. “Het is een slechte periode geweest. Tegen dat meisje van toen zou ik zeggen dat ze moet luisteren naar haar gevoel. Want ik wist wel dat er iets niet klopte, maar ik probeerde het goed te praten. Ik ben ook lang boos geweest op mezelf, maar nu niet meer. Ik neem het mezelf niet meer kwalijk.”

v.r.n.l. Sameena van der Mijden, Erwin Stam , en Gerben Oevermans en Jamie de Jong op de Schurinkstraat in Ommen.

Hardlopen

Eenmaal vrij moest Sameena haar woede en emoties kwijt. Hoewel ze het eigenlijk in het begin daar een grote hekel aan had ging ze hardlopen. “Het hielp me toen om mijn gedachten te structureren en ik ben het eigenlijk altijd blijven doen. Het heeft mijn leven weer op de rit gekregen.” Inmiddels is Sameena bijna klaar met haar opleiding en blijft ze steun vinden in het hardlopen. “Ik hoop nu hiermee een mooi bedrag op te kunnen halen voor andere slachtoffers. Ik vind het belangrijk dat meer mensen gaan weten wat mensenhandel inhoudt.”

Bedrag

Het aanvankelijke streefbedrag voor haar actie was 1.000 euro, maar dat bedrag was binnen een halfuur al bij elkaar. Het doel werd vertienvoudigd naar 10.000 euro, maar ook deze grens werd al snel weer gepasseerd, en het streefbedrag werd verhoogd naar 15.000 euro. Maar ook deze grens was voor de start vanmorgen gepasseerd. Het bedrag gaat ondertussen met rappe streden verder richting de 20.000 euro, welke ongetwijfeld ook gehaald zal worden. “Met dit geld kunnen docenten en hulpverleners getraind worden, zodat er betere voorlichting over mensenhandel kan komen.” Die voorlichting vindt ze hard nodig. “Want dit gebeurt gewoon in Nederland, elke dag opnieuw.”

Meer informatie over de actie of zelf doneren kan via www.3fm.nl/hardlopen.