Tiny Jansen-de Lange (71) wint dialectdictee in ’t Vlierhuis Ommen

Ommen – Sprekers van het Sallands dialect konden vanmiddag bewijzen dat ze de spelling en betekenissen van de streektaal beheersen. Het jaarlijkse dialectdictee werd vanmiddag gehouden in woongemeenschap ’t Vlierhuis aan de Haarsweg in Ommen. Zo’n 50 deelnemers luisterden hier vanmiddag vanaf 14:30 naar het door Willie van Oenen geschreven en voorgelezen verhaal ‘Grote Schoonmaak’.

Heel aandachtig werd aan de tafels gepoogd van de gevraagde woorden de goede betekenis raden. Daarvoor waren telkens drie mogelijkheden op papier gezet. Gezegden kwamen voorbij als “Ie kunt er gien bien trekken”, hetgeen betekent dat er te veel spullen staan of “De zunne zal dur wel heui van maken” in het Nederlands: het komt wel goed of “Det wil oe nog lillek in de knippe roazen”, wat staat voor dat het je geld gaat kosten.

Wie van de meeste (spreek-)woorden de juiste betekenis weet wint het dictee. Tiny Jansen-de Lange (71) bleek de beste met slechts één fout. Voor haar waren er dan ook bloemen en mag zij volgend jaar het dialectdictee schrijven. In 2009 won de in Lemele wonende Tiny ook al het dialectdictee. “Als je vaak mee doet dan leer je de betekenissen van het dialect wel kennen”, aldus Tiny Jansen. “Maar het was ook dit keer niet gemakkelijk. Je ziet vaak woorden terugkomen die wij hier niet gebruiken.” Er waren vandaag vier deelnemers met twee fouten.

Winnaar Tiny Jansen-de Lange. Foto: Harry Woertink

Het dictee is een initiatief van WijZ Welzijn, Cultuurhistorisch Centrum Ommen, ’t Vlierhuis en de Bibliotheek Ommen.

Met dank aan Harry Woertink