RTV Vechtdal zet met opening TV-studio stap naar verdere professionalisering

Ommen – Met het openen van een televisiestudio in de Carrousel heeft RTV Vechtdal een nieuwe stap gezet naar verdere professionalisering. RTV Vechtdal is de vorig jaar geïntroduceerde naam voor de koepelorganisatie die de drie verschillende regionale media voor Dalfsen en Ommen omvat: televisiestation Vechtdal TV (voorheen VechtdalLeeft), en de radiozenders Vechtdal FM en Vechtdal NL. Samen met het Agnieten College in Nieuwleusen wordt nu gewerkt aan een vierde tak; een jongerenzender gemaakt voor en door jongeren.

De omroep heeft al langer een radiostudio in Nieuwleusen, en daar komt de televisiestudio in Ommen nu bij. De keuze om de televisiestudio in de Carrousel te realiseren lag wat de omroep betreft voor de hand: “Een openbaar gebouw waar jong en oud dagelijks gebruik van maken, de ideale plek waar verbinding het sleutelwoord is.” De afgelopen maanden hebben vrijwilligers van de televisietak hard gewerkt om de kale ruimte om te toveren tot een volwaardige televisiestudio waar onder andere actualiteiten- en amusementsprogramma’s kunnen worden gemaakt.

De weg naar professionalisering, nodig om uit te groeien tot streekomroep, is lang en gaat stapsgewijs. Een nieuwe huisstijl, een vernieuwde website en een scholingsprogramma voor de vele vrijwilligers draagt eraan bij. Maar ook nieuwe apparatuur, die nieuwe mogelijkheden biedt draagt de omroep naar een hoger niveau. Zo kon de raadsvergadering van afgelopen donderdag door inzet van de vrijwilligers live worden uitgezonden vanuit het Hervormd Centrum.

Functie

Burgemeester Hans Vroomen van Ommen en wethouder Jan Uitslag van Dalfsen openden de studio vanmorgen door symbolisch de laatste kabel te verbinden. Aansluitend aan het officiële gedeelte schoven beide aan bij een live uitgezonden rondetafelgesprek over de functie van de lokale omroep in de samenleving, gepresenteerd door Piet-Cees van der Wel.

Piet Horinga interviewt cameramensen van het eerste uur.

Naast Uitslag en Vroomen namen ook Mark Visch, directeur van de stichting Nederlandse Lokale Publieke Omroepen, hoofdredacteur Henk Jan Karsten van RTV Oost, voorzitter Bertus Heuver van FC Ommen, voormalig Tweede Kamerlid Maurits von Martels en Marijke van den Berg (lid van het programmabeleid bepalend orgaan van RTV Vechtdal en docent journalistiek aan Hogeschool Windesheim) deel. Ook Roos ter Beek en Tijmen Horstman, beide vrijwilliger bij de lokale omroep, schoven aan.

Vanmiddag was er een open huis voor belangstellenden, met in de aanpalende theaterzaal een gevarieerd muziekprogramma. Met onder andere optredens een ensemble bestaand uit violiste Chloë Elsenaar en pianist Yorick Simmes.