Besthmen – De buurtvereniging ‘Rond de Regge’ heeft duizenden bloembollen gepoot op de Manitoba-rotonde in de buurtschap Besthmen. Leden van de buurtvereniging bedachten een ontwerp, en hebben de klus zelf geklaard. Als Ommen op 11 april volgend jaar viert dat het 75 jaar geleden bevrijd is moeten deze bollen bloeien op de rotonde nabij de Besthmenermolen. In de kleurige bloemenpracht die er dan is komt ook het silhouet van het cijfer ‘75’ terug. “Een geweldig initiatief, nu maar hopen dat de natuur haar werk gaat doen”, aldus covoorzitter Frits Welink van de Stichting 75 jaar Vrijheid Ommen.
Het initiatief werd mogelijk gemaakt met een bijdrage van de Rabobank Clubactie. De buurtvereniging die bestaat uit de buurtschappen Archem, Besthmen, Eerde en Giethmen kreeg hieruit een bedrag van € 587,92. Naast de aandacht voor de bevrijding van 75 jaar geleden wil het dit bedrag ook gebruiken voor haar eigen 40-jarig jubileum. En het samen met de gemeente herstellen en upgraden van het buurtsportveld bij Nieuwebrug.
Manitoba Dragoons
Bij de rotonde buigt de Hammerweg af naar Den Ham, en gaat deze richting Lemele over in de Lemelerweg. De naam van de rotonde is een eerbetoon aan de XII Manitoba Dragoons. Dit gepantserde Cavalerie Verkennings Regiment van het Canadese Leger was tijdens de Tweede Wereldoorlog actief in veel delen van het Europese vasteland, en zo ook in Ommen. Op 6 april passeerden de Dragoons de gemeentegrens tussen Den Ham en Ommen bij de Groene Jager. De bossen rondom kasteel Eerde werden verkend, en bij de buurtschap Besthmen verzetten de Duitsers zich hevig. Daarbij gaat een Staghound, een gepantserd verkenningsvoertuig dat het regiment gebruikt, verloren.
Als de verkenners koers zetten richting de Vechtbrug om polshoogte te nemen stuiten ze opnieuw op hevig verzet. Vlakbij waar tot voor kort autobedrijf Cents gevestigd zat, en destijds bakkerij Hengelaar, slaat het noodlot toe. De voorste Staghound wordt door een vijandelijke Pantzerfaust, een antitankwapen, getroffen. De 24-jarige luitenant George Thomas Wilson en de twee jaar jongere trooper Gerald Wilfred Soanes sneuvelen. De drie andere inzittenden van het zwaar gehavende verkenningsvoertuig geven zich over nadat de Duitsers hen onder vuur nemen, en worden krijgsgevangen gemaakt.
Om de Duitse bezetter verder te verjagen werd op 10 april tussen Lemele en Archem het geschut van het Canadese leger op Ommen gericht. Waarna de ‘Black Watch’, de hoofdmacht van de Canadese bevrijder, richting Ommen trok. Een bulldozer reed mee om opgeblazen bomen te ruimen, en tanks rolden mee om zo nodig vuursteun te leveren. Omdat de Vechtbrug maar licht beschadigd was kostte het de Canadese patrouille weinig moeite om de Vecht over te steken. In de vroege ochtend van 11 april wordt als eerste de stad Ommen veilig en vrij van de vijand verklaard. Andere compagnieën trokken meteen de brug over en gingen richting het westen om de flank van de opmars naar het noorden te dekken, en namen in de buurtschap Varsen positie in. Na vijf jaar onderdrukking kon door de Ommenaren voor het eerst weer de Nederlandse driekleur voor de dag worden gehaald.
75 jaar Vrijheid
In 2020 herdenkt en viert Nederland dat de Tweede Wereldoorlog 75 jaar geleden ten einde is gekomen. Om de herdenkingen en festiviteiten in Ommen te organiseren is de stichting Ommen 75 jaar vrijheid opgericht. Afgelopen dinsdag presenteerde zij de plannen voor zeven verschillende dagen waarop Ommen en de verschillende kernen de verschrikkingen van de oorlogsjaren herdenken, en de vrijheid die er dan 75 jaar is te vieren. Tal van vrijwilligers, organisaties en sponsors dragen daar hun steentje aan bij.