Rode Kruis en vrijwilligers organiseren EHBO speurtocht

Ommen – Het Rode Kruis heeft vanmiddag in samenwerking met de Bibliotheek Ommen, de Carrousel én de brandweer de Red Cross Quest speurtocht georganiseerd. Met steun van vrijwilligers van al deze organisaties werd de EHBO-speurtocht mogelijk gemaakt in de Carrousel. De Red Cross Quest is een educatieve speurtocht waarin kinderen alles leren over EHBO en aanverwante zaken. De doelgroep is kinderen van 8 tot 12 jaar maar ouders, opa en oma, broertjes en zusjes, neefjes en nichtjes, vrienden en vriendinnen zijn natuurlijk ook allemaal van harte welkom. Het meedoen is gratis.

Zelfredzaam

Het idee en doel van de speurtocht is om zo veel mogelijk kinderen zelfredzaam te maken bij bijvoorbeeld een ongeluk of andere noodsituaties. Door spelenderwijs de vragen te stellen met veel interactie is het de bedoeling dat de kinderen met plezier leren goed te handelen bij ongelukken. De speurtocht wordt begeleid met een fictief verhaal. In het verhaal zit Bram bij Maya in de klas. Bram is stiekem verliefd op Maya en wil indruk op haar maken. Haar ouders zijn beide dokter dus Bram wil laten zien dat hij ook veel weet van Eerste Hulp Bij Ongelukken, EHBO, net als Maya’s ouders. Maar Bram weet nog niks van EHBO, de deelnemers moeten Bram helpen het hart van Maya te winnen door hem allerlei EHBO-vaardigheden te leren.

De 12-jarige Justin brengt elektroden van een oefen AED aan.
De 12-jarige Justin brengt elektroden van een oefen AED aan.

Reanimatie

Tijdens de speurtocht worden diverse onderwerpen behandeld. Zo wordt bijvoorbeeld uitgelegd hoe een bloeding kan worden gestelpt. Op de tweede verdieping van de bibliotheek werd met behulp van een reanimatie pop en een speciale AED voor trainingen uitgelegd hoe er gereanimeerd moet worden. De 12-jarige Justin oefende vanmiddag als eerste het reanimeren op de pop. Hij had van zijn moeder een tijdje terug al wel geleerd hoe het moest maar de opfrissing vond hij erg leuk, hij had ook nog niet eerder met een AED geoefend. Op de tweede verdieping oefenden deelnemers ook hoe iemand in de stabiele zijligging kan worden gelegd.

Met een filmpje leggen brandweer vrijwilligers Rik (l.) en Jan (r.) uit wat er gebeurt als 112 wordt gebeld.
Met een filmpje leggen brandweer vrijwilligers Rik (l.) en Jan (r.) uit wat er gebeurt als 112 wordt gebeld.

112

Op het podium in de theaterzaal van de Carrousel legden brandweer vrijwilligers uit hoe een 112 meldkamer werkt. Zo werd bijvoorbeeld verteld dat men bij het bellen van 112 altijd eerst een algemene centralist aan de lijn krijgt. Met een filmpje legden brandweer vrijwilligers Rik en Jan uit wat er gebeurt als 112 wordt gebeld. De altijd creatieve vrijwilligers deden met een nep telefoongesprek voor hoe men het beste kan handelen als 112 wordt gebeld. Zo is het bijvoorbeeld verstandig om bij medische noodsituaties de telefoon op luidspreker te zetten zodat beide handen vrij zijn.

De speurtocht duurt ongeveer drie kwartier en kan worden gedaan vanaf 13:30 tot 16:00. De tocht wordt bewust georganiseerd op de vrijde middag van basisscholen zodat veel kinderen mee kunnen doen. De kinderen die alle opdrachten goed hebben afgerond krijgen aan het einde een leuke verrassing, zij mogen kiezen uit een leuke pen of een teken pas (een creditkaart formaat pas met hulpmiddelen om teken te verwijderen).