Reinier Paping omringd door hekken, standbeeld beschadigd na vernieling

Ommen – Het standbeeld van Reinier Paping, dat op de Vechtkade staat, is sinds eind vorige week omringd door hekken. “Er zijn vernielingen verricht aan het beeld”, verteld gemeente woordvoerster Aly Luth desgevraagd. Van de vernieling is op 26 november melding gedaan bij de politie. Wanneer de vernieling exact heeft plaatsgevonden is niet duidelijk.

Loeki Leeuwerik, de maker van het beeld, verteld dat het beeld enigszins beschadigd is. “Er moet wat aan gerepareerd worden.” reageert ze. Volgens Leeuwerik zijn in de schaatsen van het beeld een aantal scheurtjes ontstaan. Daarnaast is te zien dat aan de onderkant van de sokkel een aantal tegels beschadigd zijn. Een gieter gaat het beeld, dat van nepbrons is gemaakt, herstellen. Om het beeld zijn drie bouwhekken gezet, dit om te voorkomen dat mogelijk nog meer schade ontstaat. De gemeente is in overleg met Leeuwerik over de aan het herstel verbonden kosten.

Standbeeld

Het beeld werd vijf jaar geleden, op 15 februari 2013, door onder meer Reinier Paping zelf onthuld. Het beeld geeft Paping weer op het moment dat hij over de finishlijn komt van de ‘Hel van ‘63’. Het beeld werd gerealiseerd na veel werk en inzet door Ale Overwijk. Twee jaar voor de onthulling van het beeld begon Overwijk met het plan. Hij regelde sponsoring van tientallen bedrijven en ondernemers uit Ommen. De gemeente bracht Overwijk in contact met Jaap Huiskes van het gelijknamige hoveniersbedrijf. “Wij wisten toevallig dat Huiskes ook al bezig was met plannen voor een standbeeld. Gelukkig konden we Overwijk op dat spoor zetten”, aldus wethouder Ko Scheele destijds. De sokkel werd gemaakt door de technisch aangelegde schaatskameraden van Overwijk.

50 jaar

Bij het onthullen van het beeld was het vijftig jaar geleden dat Reinier Paping onder Siberische omstandigheden de Elfstedentocht van 1963 won. Paping, geboren in Dedemsvaart en nu woonachtig in Zwolle, woonde in ’63 in Ommen; de reden dat het beeld in Ommen staat.