Realisatie van interactief toeristisch inspiratiepunt bij CCO begonnen

Ommen – Sinds een aantal weken is de voorbereiding gestart voor de realisatie van het toeristisch inspiratiepunt in het Cultuurhistorisch Centrum Ommen (CCO). Dat wordt daar dit jaar ondergebracht. In het nieuwe interactieve inspiratiepunt moeten bezoekers op een overzichtelijke manier tips en inspiratie krijgen over een bezoek aan Ommen en het Vechtdal.

Een ontwerpschets laat zien hoe het punt vorm moet krijgen, hier gezien vanaf de hoofdingang van het museum. Illustratie: gemeente Ommen.

Samen met de gemeente Ommen hebben de partijen de handen ineengeslagen om inwoners en gasten op een eigentijdse manier van toeristische informatie en inspiratie te gaan voorzien. “De bezoeker van vandaag de dag zoekt op andere manieren naar informatie. Het draait meer om beleving, interactie en inspiratie. Met het nieuwe inspiratiepunt spelen we daar op in. Door de combinatie met het museum willen we beide functies versterken”, aldus wethouder Leo Bongers.

Het punt komt in de ruimte direct rechts bij het binnenkomen. Het wordt multifunctioneel ingericht, zodat deze in de avonduren ook kan worden ingezet als presentatieruimte voor lezingen en bijeenkomsten. In het inspiratiepunt krijgen bezoekers aan de hand van de verhalen van Ommen tips om er op uit te gaan. De bijzondere natuur, de kastelen en de Vecht spelen hierbij een centrale rol.

Wethouder Leo Bongers met de werkgroep TIP. V.l.n.r. Gerry Arts- Moerman, Leo Bongers, Hans Kersbergen en Joke Feddema. Foto: gemeente Ommen.

Maar ook een verhaal over bijvoorbeeld Krishnamurti, waardoor Ommen tijdelijk uitgroeide tot spiritueel wereldcentrum, komt aan de orde. Via video’s, foto’s en bewegende elementen wordt de bezoeker verleid om het gebied te gaan verkennen. Centraal in de ruimte komt een grote ontdektafel over de rivier de Vecht. Via beeldschermen is een stromende rivier te zien.

Door middel van knoppen langs de rivier kunnen bezoekers tips krijgen over bezienswaardigheden en activiteiten op en langs de Vecht. Ook komt er een bankje met luisterverhalen, en een ontdekhoek waar kinderen meer te weten kunnen komen over de flora en fauna.

Een ontwerpschets laat zien hoe het punt vorm moet krijgen, met rechts de hoofdingang van het museum. Illustratie: gemeente Ommen.

De realisatie van het inspiratiepunt wordt mogelijk gemaakt door het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling. De planning is dat het nieuwe inspiratiepunt nog voor Pasen dit jaar geopend kan worden.