ProRail wil onbewaakte overwegen snel weghalen

Ommen – Spoorbeheerder ProRail gaat top prioriteit geven aan het weghalen van onbewaakte spoorweg overgangen in wegen in openbaar gebruik. Er zijn op dit moment in Nederland nog 113 zogenaamde NABO’s, ook wel Niet Actief Beveiligde Overwegen. In de provincie Overijssel zijn 26 van de in totaal 299 overwegen onbewaakt. Op het grondgebied van Ommen liggen drie onbewaakte overwegen voor particulier gebruik. Daarnaast zijn er een aantal met hekken beveiligde overwegen die af en toe worden gebruikt door fietsers en wandelaars. Hier kunnen auto’s niet oversteken.

Een onbewaakte overweg in de weg die naar melkvee bedrijf Dekker naast de Rechterensedijk tussen Dalfsen in Vilsteren loopt.
Een onbewaakte overweg in de weg die naar melkvee bedrijf Dekker naast de Rechterensedijk tussen Dalfsen in Vilsteren loopt.

Ongevallen

Volgens president-directeur Pier Eringa van ProRail hebben dit jaar al drie ongevallen plaatsgevonden op dergelijke onbewaakte overwegen waarvan twee binnen evenveel dagen. Op de ochtend van dinsdag 17 april botste een trein op een auto bij een onbewaakte overweg in Raalte. Een dag later op de avond van woensdag 18 april kwam een 19-jarige jongen om het leven toen de auto waar hij in zat door een trein werd gegrepen op een onbewaakte overweg in de Tuunterweg bij Aalten.

Afsluiten

Het dodelijk ongeval in Aalten was voor burgemeester Anton Stapelkamp van Aalten de aanleiding om als college direct opdracht te geven om de overweg per direct af te sluiten voor gemotoriseerd verkeer. Twee dagen later op vrijdag 20 april werd de overweg onbruikbaar gemaakt voor auto’s door het plaatsen van stukken betonnen vangrail. De overweg is hier door nog wel te gebruiken door voetgangers en fietsers.

ProRail roept gemeentebestuurders op het voorbeeld van burgemeester Stapelkamp te volgen en per direct onbewaakte overwegen af te sluiten. “Het is een aparte maatregel maar het werkt wel daar. Het kan misschien niet overal maar waar het kan werken we graag mee.” aldus een woordvoerder van infrastructuurbeheerder ProRail.

De Rijksoverheid heeft 35 miljoen euro beschikbaar gesteld voor het opheffen van de 113 onbewaakte overwegen in Nederland. Een woordvoerder van ProRail verteld dat, afhankelijk van de situatie, het aanbrengen van bellen en spoorbomen zo’n 800.000 euro per overweg kost.