Programma Oranjefeest rond met vier dagen feest

Ommen – Het Oranjefeest zal in Ommen niet ongemerkt voorbijgaan als het aan het Oranjebestuur ligt. Achter de schermen is het Oranjebestuur hard bezig om het feestprogramma in elkaar te zetten. De grote lijnen van het programma is afgelopen woensdagavond tijdens een algemene ledenvergadering in de zaal van Tante Pos gepresenteerd. De leden konden zich volgens het bestuur goed vinden in het programma voor 2020. Er waren dan ook complimenten voor het bestuur voor het vele verzette werk. Heel blij is het Oranjebestuur met de aanvulling van een nieuw bestuurslid in de persoon van Michel Hogenkamp.

Tijdens de ledenvergadering werd nog even teruggeblikt op de activiteiten van vorig jaar. Toen werd het 60-jarig bestaan van de vereniging uitbundig gevierd. Niet alleen met de gebruikelijke feestactiviteiten zoals onder andere de aubade, diverse optochten, muziek en zang en Oranjemarkt maar ook konden de 2399 leden genieten van gratis soezen. Verder was er in 2019 een ontbijtje voor 60-jarigen en werd samen met de 40-jarige Ommer Bissingh een 200 meter lange tompouce gemaakt (en gegeten). Bovendien werd er financieel ook goed geboerd, zo kon penningmeester Anneke Ruitenberg melden.

Het Oranjebestuur legt de laatste hand aan het feestprogramma, rechts voorzitster Alice van den Nieuwboer. Foto: Oranjevereniging Ommen.

Koningsdag

Op Koningsdag, maandag 27 april, start het omvangrijke programma met een aubade bij het ouderencentrum Oldenhaghen. Nieuw is dat de kinderen van de basisscholen dit keer niet op vrachtwagens komen, maar met unieke gele Amerikaanse schoolbussen. Ze worden hiervoor van school gehaald en naar Oldenhaghen gebracht. ’s Middags is weer de gebruikelijke historische optocht waar ook met name scholen en buurtverenigingen aan mee doen. Volgens voorzitster Alice van den Nieuwboer belooft het weer een mooie optocht te worden. Ze maakte dat op na een rondgang langs de wagenbouwers van de scholen.

Na de optocht is het genieten op het feestterrein aan de Koesteeg. Hier wordt een ‘festival-achtige sfeer’ gecreëerd met tal van activiteiten omringd met gezellige barretje en eettentjes. Traditiegetrouw wordt Koningsdag afgesloten met vuurwerk boven de Vecht. Bovendien is voorafgaande aan Koningsdag er volop feest. Voor de ouderen wordt op 24 april een feestavond gehouden in het Atrium van Oldenhaghen, en is de volgende dag de gebruikelijke optocht van versierde fietsen en karren door Ommen.

5 mei

De koek is na Koningsdag niet op, want op Bevrijdingsdag, 5 mei, tekent de Oranjevereniging voor de organisatie voor nog meer feestelijke activiteiten zoals het brengen van het Vredesvuur, dansen voor de Vrijheid en een defilé op het Plein van de Vrede van de Koetsentocht door de Vechtdal koetsiers. Het avondprogramma is ingevuld met een Bevrijdingsconcert door Popkoor Vocalicious, muziekvereniging Crescendo en een kinderkoor.