Politie nam in afgelopen weken ruim 60 kilo illegaal vuurwerk in beslag

Ommen – De politie in Ommen heeft de afgelopen weken binnen de gemeente meerdere incidenten afgehandeld met zwaar illegaal vuurwerk. Hierbij is ruim 60 kilo vuurwerk in beslag genomen. Dat vuurwerk is niet alleen illegaal, maar ook levensgevaarlijk. Illegaal vuurwerk wordt niet gekeurd en getest. Er wordt dus niet gezocht naar ‘weigeraars’ en ‘blindgangers’. Dat is vuurwerk dat niet wil afgaan of dat niet goed of volgens de aanwijzingen afgaat. De lont brandt bijvoorbeeld te snel, zodat men niet op tijd kan wegkomen. Vaak ook is illegaal vuurwerk te zwaar, en bevat het te veel kruit. De zeer harde knal kan leiden tot blijvende gehoorbeschadiging, en daarnaast kan de kracht van de explosie zo groot zijn dat dit iemand ernstig kan verwonden of zelfs doden.

Foto: politie Ommen.

Er zijn ook mensen die steeds meer de grens verleggen, en overstappen naar het zelf maken en afsteken van vuurwerkbommen. Veelal wordt daarvoor gebruik gemaakt van illegaal vuurwerk. Tegenwoordig zijn handleidingen om bommen te maken eenvoudig op internet te vinden en bommenmakers laten op bijvoorbeeld internetforums en YouTube hun kunsten zien. Zelfgemaakte vuurwerkbommen en illegaal vuurwerk zorgen voor 26% van al het ernstige vuurwerkletsel. En dat is het topje van de ijsberg, omdat vaak gegevens ontbreken van het soort vuurwerk dat het letsel heeft veroorzaakt.

Afhankelijk van hoe zwaar de overtreding is krijgt de overtreder een boete of een gevangenisstraf. De gevangenisstraffen kunnen flink oplopen, tot maximaal 6 jaar. Daarnaast kan de gemeente ook verregaande maatregelen treffen.