Politie komt met Project Stuwdam als steun in rug van ondernemers bij verzet tegen criminelen

Ommen – Ondernemers, bedrijven en boeren in het Vechtdal krijgen steun in hun verzet tegen criminelen die zaken met hen willen doen. De gemeenten Dalfsen, Ommen en Hardenberg waren al gestart met het project Veilig buitengebied. Het politieteam in het Vechtdal sluit daar nu op aan met het project Stuwdam. Centrale doelstelling: de bedrijven bewust maken van risico’s en signalen die wijzen op criminele intenties van potentiële zakenpartners, en een betere informatiepositie van de overheid.

“Op deze manier kunnen we samen optreden tegen ondermijnende criminaliteit, de gezamenlijke weerbaarheid vergroten en wordt het gebied onaantrekkelijk voor criminelen”, aldus de politie. De politie geeft prioriteit aan het opsporen en ontmantelen van drugslabs en opslaglocaties; regelmatig met succes. Maar het allerbeste is natuurlijk als die criminelen überhaupt geen poot aan de grond krijgen. Dat vraagt om een weerbare houding van boeren en bedrijven, maar volgens de politie kunnen die goed hulp bij gebruiken.

Grote risico’s

Steeds vaker worden eigenaren van loodsen en schuren benaderd door criminelen, die interesse hebben om een ruimte te huren. Met de intentie om daar dan een drugslab te starten, of om grondstoffen daarvoor op te slaan. De financiële verleiding is soms groot, zeker als het bedrijf het moeilijk heeft. Maar zaken doen met criminelen heeft meestal een grote prijs. Men zit er ineens aan vast, en raakt verzeild in een milieu waar ze helemaal niet in terecht willen komen.

In mei 2018 werd er drugsafval gedumpt op een zandpad op het Landgoed Junne.

‘Samenwerking’ met criminelen brengt immers grote risico’s met zich mee. In de eerste plaats is degene die bijvoorbeeld een pand verhuurt waar strafbare feiten plaatsvinden, zelf strafbaar met alle gevolgen van dien: aanhouding en vervolging, financiële schade door boetes. Daarnaast komt het regelmatig voor dat criminelen bedreigingen uiten, overgaan tot afpersing of zelfs geweld gebruiken als iemand simpelweg niet doet wat hij of zij zegt. Een drugslab is bovendien door de aanwezige chemicaliën riskant voor de gezondheid, en het levert door de vaak halfbakken constructies ook serieus brandgevaar op.

Alert op signalen

Door direct contact te leggen met bewoners, bedrijven en agrariërs. Onder andere door hen te bezoeken en controles uit te voeren, en hen bewust te maken van risico’s, kunnen zij de nodige maatregelen nemen. Zo worden ze op de hoogte gebracht over signalen die kunnen wijzen op criminele intenties, en waar ze deze vervolgens kunnen melden. Voorbeelden van signalen zijn dat criminelen vaak enkel contant willen betalen, en hun identiteit niet willen vrijgeven.

Behalve de grotere bewustwording van bewoners, bedrijfseigenaren en agrariërs leveren de gesprekken op hun beurt informatie op voor de gemeente en de politie. Waar nodig wordt op basis daarvan gericht opgetreden. Daarbij kan men denken aan extra surveillance, controles en aanhoudingen. “Dit onderwerp vraagt om een scherpe blik. Niet alleen van bewoners, ondernemers en agrariërs, maar ook van politiemensen. Door vaker contact te leggen met de bewoners van ons buitengebied hopen wij meer informatie te kunnen vergaren, daar onze informatie aan toe te voegen en, daar waar het kan, te delen met onze veiligheidspartners in de integrale aanpak van ondermijning. Zo houden we Vechtdal samen veilig!”, aldus teamchef Michael Hullegie.