Piotr Havik wint 66e Ronde van Overijssel

Lemele – Piotr Havik heeft vanmiddag de 66e editie van de Ronde van Overijssel gewonnen. Na 201 kilometer was de Nederlandse wielrenner van het team BEAT Cycling Club in een sprint sneller dan de Brit Harry Tanfield van het team Canyon Eisberg. Havik kwam op zo’n tien kilometer voor de finish los van de groep maar de Brit gaf alles en sloot met het ingaan van de slotkilometer aan. De Brit leek de sprint om de zege te winnen maar zag Havik in de slotmeters alsnog voorbij komen.

“Het kwam echter achter mijn oren vandaan”, keek Havik na de finish terug op de spannende finale. “Ik werd vlak voor de laatste kilometer teruggepakt en had door dat hij heel sterk was. Daarop speelde ik een beetje toneel en deed ik of ik kramp had. Hij dacht daardoor dat hij me los kon rijden en trok op vijfhonderd net iets te hard door. Toen dacht ik; nu moet ik hem hebben. Gelukkig was het net een half wiel goed genoeg.”

Het duurde lang voor er renners waren die ruimte kregen. Na de klinkerstroken bij Vriezenveen, over de helft van de wedstrijd, slaagden veertien renners daar alsnog in. De meesten ploegen waren daarbij voorin vertegenwoordigd. Bijna vijf minuten bedroeg hun maximale voorsprong.

Lemelerberg

De veertien renners die los kwamen reden ook op de Lemelerberg ook nog los van de rest van het peloton. De voorsprong was bij de sprint op de Lemelerberg echter wel gekrompen tot net iets meer dan drie minuten.

Havik wist nog voor het ingaan van de laatste omloop te ontsnappen uit de kopgroep. De overige renners uit die voorste groep hielden hem lang in zicht, maar wisten het gat niet te dichten. Tanfield waagde de sprong, bleef lang op een kleine achterstand hangen, maar sloot toch aan bij Havik. Die bleek daarna alsnog de beste sprint in de benen te hebben. Kanter pakte de derde plaats door de overige renners uit de kopgroep voor te blijven in de sprint. Cees Bol (SEG Racing) is na drie wedstrijden de leider in de Holland Cup, waartoe ook de Ronde van Overijssel behoort.

24 Nationaliteiten

Maar liefs 24 verschillende nationaliteiten zijn terug te vinden op de startlijst. Op de startlijst staan deelnemers uit Nederland, België, Estland, Australië, Zuid-Afrika, Groot-Brittannië, Verenigde Staten, Rusland, Duitsland, Taiwan, Zwitserland, Koeweit, Spanje, Frankrijk, Italië, Eritrea, Venezuela, Argentinië, Peru, Zweden, Noorwegen, Luxemburg, Hongarije en Moldavië.

“Daarbij moeten we wel aantekenen dat de ploegen tot 72 uur voor de start de gelegenheid hebben om naar hartenlust te wisselen met hun renners” zegt Jos Lammertink, coördinator deelnemers van de Ronde van Overijssel.