Pieter (93) en Riek (88) vieren briljanten huwelijksjubileum

Ommen – Pieter van Harten en Riek de Boer vieren vandaag hun briljanten huwelijksjubileum. Op een frisse donderdag 29 april exact 65 jaar geleden trouwden de 23-jarige Riek en de 28-jarige Pieter in Nieuwleusen. Vandaag vierde het echtpaar dit jubileum met hun kinderen, kleinkinderen en andere familieleden. Burgemeester Hans Vroomen kwam het echtpaar vanmiddag thuis aan de Doormanstraat feliciteren.

De inmiddels 93-jarige Pieter werd op 7 januari 1926 geboren in Balkbrug. De 88-jarige Riek werd een bijna 5 jaar later, op 30 december 1930, een stukje verderop in Nieuwleusen geboren. Het echtpaar kreeg drie zonen en één dochter, en heeft nu 7 kleindochters en 6 kleinzonen, en maar liefst 11 achterkleinkinderen.

Riek werkte totdat ze op 23-jarige leeftijd met Pieter trouwde bij Bos in Den Hulst (Nieuwleusen), waar ze onder andere kussenslopen en bretels verkocht. Pieter werkte, totdat het echtpaar 24 jaar geleden naar Ommen verhuisde, op de boerderij die zijn vader had ontgonnen aan de Maatschappijwijk. De boerderij met rundvee en wat varkens werd door de vader van Pieter gestart toen hij vanuit Zuid-Holland naar het Vechtdal kwam. Toen het tijd werd voor een opvolger nam Pieters oudste zoon Jan de boerderij over.

Pieter verzorgd nu zijn vrouw Riek, die meerdere hersenbloedingen heeft gehad. Doordat hij geregeld hulp krijgt van Buurtzorg kan het echtpaar nog op zichzelf wonen. Pieter kan nu niet zo vaak meer weg, maar komt elke week nog wel op de boerderij om daar voer te halen voor de twee pony’s die hij in zijn tuin naast de Coevorderweg heeft lopen.

Het echtpaar is volgens Pieter volledig zelf voorziend. Hij verbouwt van alles in zijn moestuin, zoals rabarber, prei, rode bieten, koolraap, snijbiet en aardappelen. Daarnaast zorgen zijn kippen ervoor dat er elke dag zo’n zes eieren liggen. Het stel eet elke dag zelf een eitje; de rest gaat naar de buren, en af en toe geeft hij een rekje mee aan de Buurtzorg. Riek eet graag spinazie, dus is Pieter nu bezig om dat in de diepvries te maken, zodat ze eens per week spinazie kunnen eten.

Pieter weet graag wat er speelt in de wereld, en volgt elke dag het nieuws. Zijn ogen laten hem tegenwoordig wat in de steek, maar hij kijkt onverbiddelijk elke dag het journaal. Daarnaast kijkt hij graag quizprogramma’s zoals 2 voor 12 en De Slimste Mens.