Peter Schulting wint tweede editie van Wielerronde van Ommen

Ommen – De tweede editie van de Wielerronde van Ommen die vanavond werd verreden is gewonnen door medeorganisator Peter Schulting. Tot de finish wisselde hij enkele keren met Martijn Dijkstra. Uiteindelijk won de 34-jarige Schulting met een voorspring van 3,4 seconden op Dijkstra. De laatste podiumplaats ging naar Edin Wielink, die bijna 25 seconden later de finishlijn passeerde. De in Lemele geboren Schulting was blij met de overwinning. “Elke overwinning is supermooi, maar als je dan hier als organisator kan winnen, dat is fantastisch”, reageerde Schulting kort na de podium ceremonie.

Ook organisatie voorzitter Gerrit de Jonge kijkt tevreden terug. “Ik moet heel eerlijk bekennen, ik vind het wel leuk dat Peter, waarmee ik jaren heb samengewerkt om dit voor elkaar te krijgen, de ronde heeft gewonnen”, zegt de stichting voorzitter. “En de tweede plek is voor iemand uit Hardenberg, dus ons eigen Vechtdal. Dat is natuurlijk geweldig, en de slagroom op de taart.”

Aangepast

De opvolger van de succesvolle eerste editie in 2019, kon afgelopen zomer niet doorgaan door de coronapandemie. Maar met de nodige aanpassingen kon er nu wel een startschot worden gegeven. Er moesten wel enkele aanpassingen worden gedaan om de ronde door te laten gaan. Zo werden de ‘FUNklasse’ en de ‘Dikke Banden Race’ die bij de eerste editie voorafgingen, dit jaar noodgedwongen geschrapt. Die ritten zouden in het kader van corona ‘niet beheersbaar’ zijn. Uiteindelijk werd ‘voor de sport’ gekozen, door enkel de wielerronde door te laten gaan.

52

Hoewel er begin vorige week bij de presentatie van de wielerronde nog 105 wielrenners op het rooster stonden, gingen er vanavond ‘slechts’ 52 van start. “Een heleboel hebben zich helaas afgemeld, onder andere enkele met corona. Daarnaast is er morgen nog een belangrijke ronde in de Achterhoek waar profs punten willen halen”, zegt De Jonge. Die Ronde van de Achterhoek is een officiële UCI-koers, en tevens de opening van de Holland Cup. “Het is jammer, maar het is mooi dat er in ieder geval weer kan worden gereden.” De deelnemers waren verdeeld in de klassen professional-B, amateurs, elite en beloftes. Dat gaf een gevarieerd veld, met uiteindelijk een prof, elite, en amateur op het podium.

Parcours

Het ‘rondje om de kerk’ met een lengte van zo’n 1,3 kilometer en acht bochten, is hetzelfde als die bij de eerste editie werd gereden. Behalve dat deze editie in omgekeerde richting werd verreden; in 2019 was het tegen de klok in, nu met de klok mee. De reden daarvoor lag bij een verzoek vanuit de hulpdiensten. Hadden ze vanaf hun posten moeten uitrukken naar het zuiden, wilden ze niet tegen het parcours in hoeven te rijden. De wedstrijdleider gaf vooraf al aan dat als er iets zou gebeuren, er direct een neutralisatie zou volgen. Maar daar kwam het gelukkig niet tot.

De deelnemers hebben het rondje 70 keer gemaakt, en legden rond de negentig kilometer af. Het startschot viel om klokslag zes uur op de Vechtkade, en werd gegeven door oud-wielrenner Herman Snoejink. Snoejink is één van de meest succesvolle amateurwielrenners van het land. Hij heeft tijdens zijn carrière meerdere malen de ‘oudere’ edities van de ronde van Ommen gereden, en daarbij ook gewonnen. Tussen 1971 en 1991 boekte hij 72 zeges bij rondes in het noorden van Nederland.

Uitdagend

Na het schot gingen de renners van start op het uitdagende parcours. Vanaf de Vechtkade ging het richting de Voormars, en daarna rechtsaf naar de Varsenerstraat. Vanaf daar ging het parcours de Wethouder Paarhuisstraat op, en kwam het na een stukje Hamsgoren en Doctor A.C. van Raaltestraat uit op de Prinses Julianastraat. Aan het einde van de Prinses Julianastraat werd er na een versmalling weer rechtsaf de Vechtkade opgegaan. Tijdens de acht premies die werden verreden, en natuurlijk de finish, zorgde deze laatste punten voor spectaculaire sprinten.

Toekomst

Hoewel het nog onduidelijk is hoe de corona situatie over een jaar zal zijn, kijkt de organisatie net als in 2019 wel naar de toekomst. “We zijn bezig, daar ga ik geen geheim van maken, om een drie daagse proberen te regelen”, zegt De Jonge. “Ik beloof niks, maar we gaan ons best doen.” Die driedaagse zou dan op vrijdag beginnen met een gravelrit. “Daar heeft Peter in en rond Ommen al een mooi parcours voor uitgezocht.” Op zaterdag zou dan net zoals bij de eerste twee edities het ‘rondje om de kerk’ worden verreden. Voor de derde dag wordt geoogd op een mountainbike rit. “Daarvoor zijn we nu samen met sponsor NuNature bezig, daar is vorig jaar oktober al een route uitgezet.”

Martijn Dijkstra en Peter Schulting wisselden vlak voor de finish enkele keren van positie.

Afsluiting

Doordat het parcours rondom de binnenstad lag, was een groot deel van het centrum zeer beperkt bereikbaar per auto. Om te zorgen dat men wel in het centrum kan komen, waren er net als bij de vorige editie meerdere oversteekplaatsen ingericht. Verkeersregelaars zorgden ervoor dat het parcours daar veilig kon worden doorkruist. Nadat de finish en huldiging kort na acht uur hadden plaatsgevonden, gingen de vrijwilligers direct aan de bak om de wegen weer open te stellen.

V.l.n.r Rondemiss Isabel Hermes, wedstrijdleider Meine Seinen, starter Herman Snoejink, Edwin Wielink, Martijn Dijkstra en Peter Schulting.