Varsen – Het Plaatselijk Belang Varsen bestaat vandaag 40 jaar, en dat werd op deze hoogtijdag gevierd met de feestelijke opening van de nieuwe brink aan de Varsenerweg. De nieuwe brink moet een ontmoetingsfunctie krijgen, waar de inwoners van de buurtschap elkaar kunnen ontmoeten, en waar activiteiten kunnen worden gehouden zoals een barbecue of rommelmarkt. Met deze mooie nieuwe plek in de gemeenschap met ruim 600 inwoners komt een langgekoesterde wens van velen uit.
De brink werd vanmiddag officieel geopend door wethouder Leo Bongers. “Na regen komt zonneschijn zeggen ze weleens. Het project reconstructie Varsen heeft heel veel energie gekost, heel veel tijd gekost, heel veel hobbels genomen. Maar uit eindelijk schijnt de zon, en hebben we een resultaat. Een prachtige brink met het prachtige vleermuizenhotel”, aldus wethouder Bongers. “Dat is dankzij plaatselijk belang, en veel mensen uit Varsen.” Na een bijzonder slagwerk optreden van Soli Deo Gloria onthulde de wethouder samen met penningmeester Wim Welleweerd een plakkaat op het vleermuizenhotel.
Fair
Om het 40-jarig jubileum van het plaatselijk belang te vieren werd vandaag op de nieuwe brink een fair georganiseerd. Er waren verschillende kraampjes met een divers aanbod, zoals Iron Art, bloemschikwerk of brocante van ‘Onder de appelboom’. Lotti Huiskes gaf workshops schilderen op boomstamschijven aan kinderen. Molenaar Anton Wolters van molen De Lelie stond er met zijn bekende wagen. Er werd een demonstratie schapen drijven gegeven, en ook smid Wim Weitkamp gaf demonstraties. Tegen betaling werden hapjes en drankjes geserveerd. Er waren broodjes beenham en stukken appeltaart. Die laatsten werden geserveerd op boomstamschijfjes met houten vorkjes, in het kader van een plastic vrij Varsen.
Brink
Fietsers die Varsen passeren kunnen op de nieuwe brink even lekker bijkomen op één van de nieuwe bankjes. Rondom de brink zijn heggen aangeplant om het een wat meer besloten karakter te geven. Midden op de brink staan zeven kastanjebomen, die symbool moeten staan voor de verbondenheid van deze gemeenschap, volgens het plan van de architect zullen de bomen naar een gezamenlijke kruin toegroeien. Onder de nu nog jonge boompjes zijn narcissen gepoot, en blauwpaarse geraniums geplant. Ook om de kastanjes staan bankjes. Ernaast is een duurzame speelplaats met houten speeltuigen, gemaakt van eeuwenoude eiken uit Het Laer.
Met de komst van de brink nadert de voltooiing van de reconstructie van Varsen, waarmee van start werd gegaan in 2005. De brink kon worden gerealiseerd na overleg met de gemeente Ommen en de provincie Overijssel. Naast hun financiële bijdragen werd er, onder meer voor het vleermuizenhotel, nog extra financiële steun gezocht bij de Rabobank Coöperatieweken. Met de brink wil het plaatselijk belang Varsen aantrekkelijk houden voor de huidige bewoners, en jongeren, maar ook voor de mensen die Varsen passeren.
Fietspad
Vanaf de brink kunnen de fietsers richting het archeologisch Cultuurhistorisch Monument Varsen, dat naast de Vecht ligt en herinnert aan het Trechterbeeker volk dat hier ooit woonde. De fietsers moeten nu nog via dezelfde weg terug om hun weg verder te kunnen vervolgen. Sinds de start in 2005 zijn er ook plannen om het fietspad door te trekken richting het fietspad De Ziel. Deze plannen zijn inmiddels in de laatste fases. “Voordat het fietspad is aangelegd is het al door heel veel hobbels gegaan, en heeft het veel gaten moeten overwinnen. Maar ik kan u vanmiddag mededelen dat wij in een heel ver gevorderd stadium zijn om toch het mogelijk te maken dat het fietspad binnenkort aangelegd gaat worden”, kon wethouder Bongers vanmiddag ter tevredenheid van de aanwezigen melden.
Vleermuizenhotel
Een beeldbepalend centraal punt op de nieuwe brink is het vleermuizenhotel. De toren met een schuin dakje is gebouwd op de plek van Erf Vedders. Eind 2017 werden de vervallen boerderij en de andere gebouwtjes op de kruising van de Larinkmars en de Varsenerweg gesloopt, waarna op het leeggekomen erf de nieuwe brink is gerealiseerd. Met de sloop van de gebouwen verdwenen ook de broedplaatsen voor de dwergvleermuizen, maar bij naastgelegen pluimveebedrijf Schuttert werd in viervoud voor vervangende ruimte gezorgd. In de nieuwe toren zullen zich naast de vleermuizen waarschijnlijk ook zwaluwen en huismussen vestigen.
Vanaf de buitenkant van de toren zijn dichtgemetselde ‘ramen’ te zien, en op de zwarte houten gevel zijn silhouetten van vleermuizen bevestigd. Ook is er een deur die geopend kan worden, bijvoorbeeld voor een inspectie bij stormschade. Uiteraard zal het openen van de deur tot een minimum worden beperkt, om de dieren hun rust te geven. De muren zijn deels dubbelwandig, zodat de nachtbrakers ertussen kunnen nestelen. Rondom staan bankjes, waarvan geïnteresseerden misschien in de schemer een vleermuis voorbij kunnen zien schieten.