Pannenkoeken smikkelen bij molen De Lelie tijdens Nationale Molendag

Ommen – Vandaag en morgen is het Nationale Molendag. Vele honderden wind- en watermolens in Nederland zullen dan geopend zijn voor bezoek. In Ommen is het molen De Lelie aan het Molenpad waar molenaar Anton Wolters bezoekers vandaag welkom heet. De bezoekers kunnen vandaag smikkelen en smullen van producten die van de molen zelf afkomstig zijn. Behalve de versgebakken pannenkoeken worden er ook koekjes, cake en broodjes gebakken die kunnen worden geproefd in de speciale ‘proeverij’ van De Lelie.

“Het bakken van brood, maar ook lekkernijen is nog altijd in”, zegt Rita Wolters van molen De Lelie. “Wij hebben een groot aanbod. Dat varieert van bananenbroodmix, koekjes tot verschillende soorten bakmeel voor cake. Wij stellen zelf de producten samen om mee aan de slag te gaan. We kunnen iedereen advies geven over de wijze van bakken.”

Beroepsmolenaar

Anton Wolters is sinds 1983 als beroepsmolenaar aan De Lelie verbonden. De ambachtelijke korenmolenaar maalt verschillende soorten meel voor bakkers, reformen en particulieren. Het in de molen gemaalde meel is bestemd voor bakkers en particulieren. “Met een windmolen kun je pas echt goed meel malen. Dat is wat anders als een computergestuurde machine, waar geen vinger aan te pas komt”, legt molenaar Anton Wolters uit. “Het meel zoals dat op een molen gemalen wordt komt ambachtelijk tot stand. Dat bakt voor de bakker ook veel beter. Daar komen geen broodverbeteraars of rijsmiddelen aan te pas. Het meel is een puur natuurproduct, zonder toevoeging van conserveringsmiddelen. Als het bij de basis goed gaat, dan ligt hier een stukje kwaliteit waar de natuur en het milieu wel bij varen maar wel betaalbaar zijn”.

Onder de molen is de natuurwinkel gevestigd waar meel- en biologische producten worden verkocht. Nieuw in het broodassortiment is de ‘Wiekenbol’, een broodje met als voornaamste bestanddeel rogge afkomstig uit eigen streek. Dit keer geoogst in de Ommer buurtschap Varsen. De tegenover de molen gelegen molenschuur is genoemd naar ‘Polevers’, de oude bijnaam van de familienaam Wolters.

Beeldbepalend

Molens zijn beeldbepalend voor Nederland, en werden eeuwenlang gebruikt voor onder meer het malen van graan, het zagen van hout, het slaan van olie uit zaden en het maken van papier. Als gevolg van de technische ontwikkelingen verdwenen de molens vanaf het einde van de negentiende eeuw steeds meer uit beeld, en velen werden gesloopt. De molens die bewaard bleven en werden gerestaureerd zijn nog steeds te bewonderen, en de Nationale Molendag is dé gelegenheid om deze waardevolle werktuigen met vaak een rijke historie te bekijken. Ruim 900 molens door het hele land zullen vandaag draaien, en waar het kan ook malen. Het merendeel zet de deuren vandaag of morgen open voor het publiek.

Met dank aan Harry Woertink