Ommen – Verschillende theaters, evenementenlocaties en gebouwen in de regio zijn dinsdagavond in rood licht gezet om aandacht te vragen voor de penibele situatie van de evenementensector. De evenementensector staat sinds het begin van de coronacrisis in maart nagenoeg stil. Met weinig kans om opnieuw op te starten tot de lente van 2021. “Wij zijn letterlijk de eersten geweest die ze plat hebben gelegd. Dat moment dat vergeet ik nooit meer. Het was gewoon; we stoppen nu. En een week later was onze hele agenda leeg voor de rest van het jaar. Dat betekent geen omzet, en wel alle kosten”, laat eigenaar Richard Lemmens van LSP Stage Equipment uit Ommen weten. En zoals de evenementensector als eerste stil kwam te liggen, zullen ze naar alle waarschijnlijkheid ook als laatsten weer kunnen opstarten.
Aandacht
Om de situatie onder de aandacht te brengen werden vanavond dus enkele honderden gebouwen rood verlicht. De evenementensector wil mensen zo bewust maken van de toenemende problemen. De sector wil dat de overheidsregelingen als de NOW (Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid), TOZO (Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers) en TVL (Tegemoetkoming Vaste Lasten), die zijn ingevoerd om bedrijven in tijden van coronamaatregelen te laten overleven, langer worden doorgetrokken. Tot het moment waarop er weer normale evenementen, voorstellingen en festivals mogelijk zijn, en er dus weer gewoon kan worden gewerkt. “Dat is het hele verhaal eigenlijk waar we mee zitten. 1 oktober stopt het, maar qua werkzaamheden en dus omzet verandert er nog niks”, aldus Lemmens.
Ondanks de steunmaatregelen van de overheid schetst Lemmens dat een flink aantal bedrijven straks echt op omvallen staat. “Persoonlijk denk ik echt dat meer dan de helft straks zal verdwijnen.” Volgens de brancheorganisatie VTTE (Vereniging van Technisch Toeleveranciers Evenementen) komt het gemiddelde verlies in omzet onder haar leden uit op zo’n 85%. “Bovendien zal de vaste lasten ondersteuningsregeling flink verbeterd moeten worden, daar moet gewoon echt meer geld bij”, zegt Lemmens. “De kosten van het personeel worden in principe wel vergoed. En we krijgen wel een stukje hulp voor de vaste lasten, maar dat zijn in feite druppels op een hele gloeiende plaat.”
Steunregelingen
Als die steunregelingen ophouden na 1 oktober, staan er volgens de VTTE honderdduizend banen op de tocht, en dreigt de hele toeleveringsketen in te storten. Zij verwachten dat het voor veel bedrijven dan simpelweg ophoudt, en een groot deel failliet zal gaan. Daarbij noemt het ook personeel dat nu noodgedwongen hun heil al zochten in andere werkzaamheden. Deze vaak goed opgeleide en ervaren medewerkers keren na de crisis misschien wel niet weer terug. Een leegloop dreigt, samen met een groot verlies aan kennis.
Hoewel de sector grotendeels bestaat uit gezonde bedrijven die nu al 5 maanden kunnen overleven zonder omzet, komt er maar geen perspectief voor de sector. Vrijwel alle bedrijven hebben aangegeven niet te kunnen overleven zonder de steunmaatregelen. Er zijn wel gesprekken met het ministerie van EZK, gevoerd door de Alliantie van Evenementenbouwers, de VVEM (Vereniging van Evenementen Makers) en Kunsten ’92. Maar deze hebben nog niet geleid tot een gewenst resultaat, of enig perspectief. “Je ziet in Engeland, Duitsland en België gewoon dat de overheid een steunpakket in elkaar hebben gezet voor de culturele sector. Hier gebeurt dat maar niet.” Morgen praat de Tweede Kamer weer over de crisis.
Red Alert
Het met rood verlichten van de gebouwen gebeurde in het kader van de ludieke, wereldwijde actie ‘Red Alert’. De actie is gestart door brancheorganisatie PLASA uit het Verenigd Koninkrijk. Diverse internationale fabrikanten en producenten steunen de actie, ook de muziekindustrie en artiesten haken aan. Inmiddels is de actie overgewaaid naar verschillende landen, waaronder ook Nederland. Hier wordt het voortouw genomen door de vergelijkbare brancheorganisatie VTTE (Vereniging van Technisch Toeleveranciers Evenementen). Zij werken daarbij ook weer samen met andere organisaties en verenigingen in de sector, zoals bijvoorbeeld de Vereniging Voor Freelance Event professionals (VVFE).
Rood
Eigenlijk had LSP Stage Equipment het gemeentehuis van Ommen vanavond ook rood willen laten oplichten. Maar ondanks dat zelfs Het Binnenhof vanavond rood kleurt, kreeg het daarvoor geen toestemming van de gemeente. De schakelaar werd vanavond om 21:00 omgezet om het bedrijfspand op de Rotbrink rood te doen oplichten. Symbolisch zijn de stekkers er om vijf voor twaalf uit getrokken. “Het is nu 5 voor 12! Als de overheid nu niet ingrijpt zijn er straks, wanneer het wel weer mogelijk is om normale evenementen te organiseren, geen leveranciers meer om het te realiseren.”