Paling roken en kunst gaan samen op zesde dag Ommer Bissingh

OMMEN – Het centrum van Ommen staat vandaag in het teken van “De lekkerste en één van de langste tradities van de Ommer Bissingh.” aldus de organisatie. Vandaag is namelijk de zesentwintigste editie van de palingrookwedstrijd. “Misschien wel de mooiste wedstrijd van Nederland.” vervolgd de organisatie. Vandaag komen bezoekers uit Ommen en omgeving, en natuurlijk de toeristen op de campings in Ommen, naar de Vechtkade om de voor hun neus vers gerookte paling te proeven en kopen. Het evenement heeft een unieke sfeer en de onmiskenbare geur van het paling roken trekt jaarlijks vele duizenden bezoekers.

Bissinghbokaal

De ongeveer 20 hoog aangeschreven palingrokers die uit heel Nederland vandaag zijn neergestreken in Ommen strijden vandaag voor de felbegeerde Bissinghbokaal, waar er vandaag ook al een aantal trots tentoongesteld zijn. De bokaal telt in het kleine wereldje van de palingrokers echt mee. De Bissingh geeft geen startgeld of reiskostenvergoeding maar desondanks staat er altijd een sterk en handenvol deelnemersveld.

Jonny Vredenberg uit Ermelo verteld aan een jonge bezoeker over de paling die hij gaat roken.

Jury

Even na de middag neemt de jury van elke roker vier van hun beste palingen in ontvangst. Deze worden daarna geanonimiseerd aan de jury voorgelegd die zich in het geheim over alle lekkernijen buigt. De paling wordt daarbij beoordeeld op onder meer de smaak, kleur, zoutgehalte, gaarheid en de presentatie. De jury loopt vooraf ook tussen de rokers door maar proeft dan niks. Iedere schijn van voorkeur moet immers worden voorkomen.

Richard Kootstra uit Spakenburg hangt palingen op om te gaan roken.

Geheim?

Het geheim van de perfecte paling? Volgens Richard Kootstra uit Spakenburg is het “De liefde die wij erin stoppen. De hart en ziel.”. Kootstra, die voor de vierde keer in Ommen staat, wint er niet altijd mee maar het is volgens hem wel het geheim. Volgens Jonny Vredenberg die al 23 jaar naar Ommen komt is het geheim “Een echte wilde natuur aal.” Zijn palingen zijn zo gewild dat hij vooraf al bestellingen krijgt voor kilo’s paling. Volgens Vredenberg krijgt hij wel eens commentaar op de prijs van de paling. Ze kosten 22,50 per pond. “We kunnen wel naar 15 euro zakken maar dan zijn het kweekstokken.” verteld hij “Daar krijg je geen vette bek van!” vervolgd hij glimlachend.

Doede Postma (r.) uit Zoutkamp in gesprek met burgemeester Hans Vroomen (l.).

Kunstdag

Op het Kerkplein wordt dit jaar door Emma Weelink voor het eerst de Ommer Bissingh Kunstdag georganiseerd. Ze is 25 jaar en woont in het hartje van Ommen en is afgestuurd aan het Cibap Vakcollege in Zwolle. Ze volgt nog steeds haar hart, en haar hart ligt in de kunst. Weelink hoopt dit jaar met de Ommer Bissingh Kunstdag de gasten en kunstenaars te kunnen verbinden. Naast een scala van ongeveer 25 kunstenaars die de meest uiteenlopende disciplines rondom de Hervormde Kerk demonstreren organiseert Weelink ook een aantal interactieve acts en activiteiten. “Want inspiratie is pas echt waardevol als het gedeeld wordt.”

Dolf Bierhuizen die bezig is met een houten kunstwerk.

Eetbaar schilderij

Chef-kok Daniël Poolman uit Dedemsvaart en kunstenaar Azat Malikov uit Ommen, beide kunstenaar van beroep, maakten samen een eetbaar schilderij. Op een kunststoffen ‘canvas’ werd een schilderij gemaakt welke daarna letterlijk werd uitgedeeld aan bezoekers. Poolman en zijn partner Antoinette Drogt smeerden delen van het schilderij op een broodje welke samen met een plakje beenham werden uitgedeeld aan geïnteresseerden. Volgens Malikov heeft dit schilderij de “Smaak van Italië!”. “Tomaat, pesto. Echt mediterraans” aldus Poolman.

Chefkok Daniël Poolman (r.) bereid een bordje voor met eten vanaf het eetbare schilderij dat hij samen met Azat Malikov (l.) heeft gemaakt.

UPDATE

De palingrookwedstrijd van vandaag werd gewonnen door Henk Geert de Graaf uit Spakenburg. Hij werd op de tweede plaats gevolgd door Albert Boersma uit Ridderkerk met op de derde plaats Cor Jansen uit Putten. Richard Kootstra uit Spakenburg eindigde op de tiende plek en Jonny Vredenberg eindige op de twaalfde plek.