Overleden kinderen herdacht tijdens Wereldlichtjesdag

Ommen – Vanavond zijn overleden kinderen herdacht bij de vijver aan de Jeroen Boschstraat tijdens de Wereldlichtjesdag. Het is de tweede keer dat de Wereldlichtjesdag in Ommen wordt georganiseerd. Vorig jaar werden de kinderen herdacht bij de Dantevijver.

Wereldlichtjesdag

Tijdens de Wereldlichtjesdag worden jaarlijks op de 2e zondag in december wereldwijd om 19:00, tijdzone voor tijdzone, overleden kinderen herdacht. Alle kinderen ongeacht lang geleden of recent overleden, stil geboren, jong of wat ouder geworden, worden herdacht en hun naam genoemd. De World Wide Candle Lighting ontstond in 1997 in de Verenigde Staten door The Compassionate Friends. Inmiddels is het uitgegroeid tot het wereldwijde Wereldlichtjesdag.

Stichting

De Stichting Wereldlichtjesdag Ommen organiseert de herdenking in Ommen. De stichting werd in 2017 opgericht door Ommer ouders van overleden kinderen. De organisatie wordt gesteund door vele vrijwilligers. Sponsoring van particulieren en bedrijven die de actie een warm hart toe dragen zorgt ervoor dat er kosteloos lichtbootjes kunnen worden uitgereikt aan iedereen die wil herdenken.

“Als je kind sterft, dan is er voor altijd een stukje uit je hart, je mist dat stukje op elk moment en in bepaalde uren is het te pijnlijk en het gemis en de heimwee te groots.” verteld Jeannet Veurink-Kramer, voorzitter van de stichting. Toen haar ernstig meervoudig beperkte zoon Quint bijna 11 was overleed hij aan een simpele operatie. “Wij konden hem nog niet missen, ondanks de zware zorg die hij nodig had, we hadden hem nog zo graag geknuffeld en vastgehouden in ons leven. Zijn plek in ons gezin was intens. Het hart is uit ons gezin, Quint was puur en echt.”

Gemis

“Voor Quint en al die andere overleden kinderen, jong of ouder, wilde ik graag een Wereldlichtjesdagviering in Ommen realiseren. Ik kende het al uit andere plaatsen van voorgaande jaren, maar nu mijn eigen kind ineens er ook niet meer was, miste ik dat in Ommen. Met een oproep op Facebook kwam ik in contact met een aantal andere ouders van overleden kinderen en uiteindelijk is het ons gelukt met sponsoring en hulp van geweldige mensen en bedrijven, om op 10 december 2017 de eerste Wereldlichtjesdag aan een vijver in de sneeuw te realiseren.” verteld Veurink-Kramer.

Veurink-Kramer is dankbaar dat ze met hun stichting nu ook in Ommen samen met vele ouders en nabestaanden alle kinderen kunnen herdenken. “Samen stilstaan bij het verlies van je kind, want geen kind is zo aanwezig, als het kind dat wordt gemist.”

Herdenking

De herdenking werd georganiseerd op het grasveld tussen de vijver en de Jeroen Boschstraat. Hier stond een tent waarin rond kwart over zes werd gestart met de uitreiking van de lichtbootjes. Voor de mensen die dat wilden was er de gelegenheid om de lichtbootjes met bijvoorbeeld een tekst, bloem of (koos)naam van het kind te personaliseren. Ongeacht of het kind recent is overleden, of decennia terug, iedereen die een kaars wil branden voor een overleden kind is welkom.

Lichtbootjes

Vanaf ongeveer half zeven werd de herdenking kracht bijgezet met enkele woorden en zang van het popkoor ‘HoorHaar’ uit Zwolle. Zij voelen zich verbonden met de Wereldlichtjesdag en hebben het lied ‘Precious Child’, dat speciaal voor Wereldlichtjesdag is gecomponeerd, eigen gemaakt. Toen de bootjes vlak voor zeven uur te water werden gelaten werd het lied gezongen.