Overleden kinderen herdacht tijdens derde Wereldlichtjesdag in Ommen

Ommen – Vanavond zijn overleden kinderen herdacht bij de vijver aan de Jeroen Boschstraat tijdens de Wereldlichtjesdag. Het is de derde keer dat de Wereldlichtjesdag in Ommen werd georganiseerd. Vorig jaar was de herdenking ook aan de Jeroen Boschstraat in woonwijk de Alteveer. De eerste herdenking in 2017 was bij de Dantevijver. Tijdens de Wereldlichtjesdag worden jaarlijks op de tweede zondag van december wereldwijd om 19:00, tijdzone na tijdzone, met het aansteken van kaarsen overleden kinderen herdacht. De World Wide Candle Lighting ontstond in 1997 in de Verenigde Staten door The Compassionate Friends. Inmiddels is het uitgegroeid tot het wereldwijde Wereldlichtjesdag.

Stichting

De Stichting Wereldlichtjesdag Ommen organiseert de herdenking in Ommen. De stichting werd in 2017 opgericht door Ommer ouders van overleden kinderen. De organisatie wordt gesteund door vele vrijwilligers. Sponsoring van particulieren en bedrijven die de actie een warm hart toe dragen zorgt ervoor dat er kosteloos lichtbootjes kunnen worden uitgereikt aan iedereen die wil herdenken. “Als je kind sterft, dan is er voor altijd een stukje uit je hart, je mist dat stukje op elk moment en in bepaalde uren is het te pijnlijk en het gemis en de heimwee te groots”, verteld Jeannet Veurink-Kramer, initiatiefneemster en momenteel voorzitter van de stichting. Toen haar ernstig meervoudig beperkte zoon Quint bijna 11 was overleed hij aan een simpele operatie. “Wij konden hem nog niet missen, ondanks de zware zorg die hij nodig had, we hadden hem nog zo graag geknuffeld en vastgehouden in ons leven. Zijn plek in ons gezin was intens. Het hart is uit ons gezin, Quint was puur en echt.”

Gemis

“Voor Quint en al die andere overleden kinderen, jong of ouder, wilde ik graag een Wereldlichtjesdagviering in Ommen realiseren. Ik kende het al uit andere plaatsen van voorgaande jaren, maar nu mijn eigen kind ineens er ook niet meer was, miste ik dat in Ommen. Met een oproep op Facebook kwam ik in contact met een aantal andere ouders van overleden kinderen en uiteindelijk is het ons gelukt met sponsoring en hulp van geweldige mensen en bedrijven, om op 10 december 2017 de eerste Wereldlichtjesdag aan een vijver in de sneeuw te realiseren”, verteld Veurink-Kramer. Veurink-Kramer is dankbaar dat ze met hun stichting ook in Ommen samen met vele ouders en nabestaanden alle kinderen kunnen herdenken. “Samen stilstaan bij het verlies van je kind, want geen kind is zo aanwezig, als het kind dat wordt gemist.”

Herdenking

De herdenking werd net zoals vorig jaar georganiseerd op het grasveld tussen de vijver en de Jeroen Boschstraat. Hier stond een tent waar kort na zessen werd gestart met de uitreiking van de lichtbootjes. Voor de mensen die dat wilden was er de gelegenheid om de lichtbootjes met bijvoorbeeld een tekst, bloem of (koos)naam van het kind te personaliseren. Iedereen werd uitgenodigd om een lichtje te branden voor elk kind dat gemist wordt. Ongeacht lang geleden of recent overleden, stil geboren, jong of wat ouder geworden. Er waren mensen van alle leeftijden, van jonge kinderen tot volwassenen van 80 plus. Sommige mensen herdachten een volwassen kind, anderen waren er voor een kindje dat niet eens de kans kreeg om adem te halen. Er waren mensen voor wie het verlies nog recent is, en anderen voor wie dat al tientallen jaren geleden is.

De (koos)namen van 18 kinderen werden voorgelezen.

Vanaf ongeveer half zeven werd de herdenking kracht bijgezet met enkele woorden, en zang van het popkoor ‘MuSis’ onder begeleiding van Henk Ruiter en Maarten Sloot. MuSis bestaat uit drie keer twee zingende zussen. De (koos)namen van 18 kinderen werden voorgelezen, en er werden gedichten voorgedragen. Het nummer ‘Tears in Heaven’ van Eric Clapton werd ook opgevoerd. De rocklegende schreef dit nummer nadat zijn 4-jarige zoontje Conor in 1991 bij een noodlottig ongeval omkwam. Rond de klok van zeven uur werden de bootjes te water gelaten in de vijver. Er werd afgesloten met een warme drank en een plak cake.

Het popkoor ‘MuSis’ dat bestaat uit drie keer twee zingende zussen zorgde voor zang.