OVC ’21 blijft zondagsclub, maar eerste elftal maakt transfer naar zaterdag

Ommen – Voetbalvereniging OVC ’21 stevent af op haar honderd jarig bestaan. De club hoopt op 19 april 2021 dat heuglijke feit te kunnen vieren. Als zondagclub, willen de als woordvoerders optredende bestuursleden Ronnie Huizing en Jos Legebeke wel benadrukken. Ondanks dat zal het eerste elftal volgend seizoen met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid uitkomen op zaterdag.

Poll

“Rond half maart ontvingen wij als bestuur een brief van de eerste spelersselectie”, licht Legebeke toe. “Daarin gaf het merendeel aan volgend seizoen niet op zondag te willen voetballen, maar liever op zaterdag. Enkele jongens gaven zelfs aan anders te zullen stoppen. Dan moet je wat als bestuur. Dit signaal konden we niet negeren. Dus ga je in gesprek. Ons voorstel om in ieder geval nog één seizoen op zondag te voetballen en de honderd vol te maken werd niet enthousiast ontvangen. De selectie was niet om te praten.”

Besloten werd om een peiling te houden onder de leden van 18 jaar en ouder. Dat was lastig in deze tijd, vanwege het coronavirus en alle beperkende restricties, dus werd een online-peiling opgezet. Dat onderzoek maakte volgens Legebeke veel duidelijk, maar cijfers worden niet gedeeld. “Het was echt een overgroot gedeelte dat de overstap wil maken.”

Bestuursleden Huizing en Legebeke beseffen dat de overstap gevoelig ligt, zeker bij de leden op leeftijd. “Het stelt veel oudere leden teleur, dat begrijp ik volkomen. Ook wij hadden dat graag anders gezien. Net als veel oudere leden, maar de jeugd heeft toch minder met historie en is pragmatischer ingesteld. Overigens blijven we een zondag club. Het eerste elftal speelt weliswaar op zaterdag, maar er zijn meer teams en die blijven uitkomen in de zondagcompetitie”, aldus Legebeke.

Sneltreinvaart

Bij de voetbalclub moest alles in sneltreinvaart geregeld worden. Omdat het bestuur vindt dat het dienstbaar moet zijn naar de leden, en ook moet luisteren naar de wensen van de spelende leden, was snelheid van handelen vereist. Als een club wil overstappen van zondag naar zaterdag moet dit namelijk voor 1 mei 2020 bij de voetbalbond worden aangeven. “Uitstel was niet mogelijk”, verduidelijkt Huizing. “Laat ik vooropstellen dat met het besluit om met het eerste elftal uit te komen op de zaterdag, tegemoet is gekomen aan de wens van de eerste selectie. Een stijlbreuk en best een lastig verhaal, maar we zijn zorgvuldig te werk gegaan en kunnen iedereen recht in de ogen aankijken.”

Er blijven senioren en veteranen actief op zondag. “We hebben er alles aan gedaan om de 100 jaar rond te maken met een eerste team op zondag maar helaas is dit ons niet gelukt.” OVC’21 hoopt komend seizoen een aantal mooie derby’s te spelen, welke het ‘blauwe hart’ van de leden weer in hetzelfde enthousiaste ritme laten kloppen. “Wij gaan ervoor.”

KNVB

Het wachten is op groen licht van de KNVB. Als dat binnen is, komt het eerste elftal van OVC ’21 in het komende seizoen na de zomer uit in de zaterdagcompetitie. Het team van trainer Freek Goeree -en waar Legebeke optreedt als teammanager- start na de overstap in de vierde klasse van de zaterdagamateurs; een klasse lager dan OZC.