OudOmmen.nl in 15 jaar uitgegroeid tot breed platform voor historisch Ommen

Ommen – De website OudOmmen.nl viert binnenkort haar 15 jaar lange bestaan. Op 17 april 2006 ging de website voor het eerst online. Sindsdien is de website voor iedereen toegankelijk, en vormt het een verzamelsite van allerlei historische wetenswaardigheden over Ommen en omstreken. Dit wordt mogelijk gemaakt door de grote schare vrijwilligers die voor de website actief zijn, en niet onbelangrijk de lokale adverteerders die de website financieel ondersteunen.

Fotoarchief

Tjeerd de Leeuw nam in 2006 het initiatief voor de inmiddels populaire website. Het eerste jaar was direct succesvol, met duizenden bezoekers die interesse toonden in de historie van Ommen. Gestart werd destijds met onder andere -zoals initiatiefnemer De Leeuw het zelf noemt- het ‘Archief van Jan Lucas’, een deel van de ansichtkaarten-verzameling van Jan Veneman, en het Fotoarchief van de Gemeente Ommen. In de loop van de jaren is de verzameling uitgebreid met veel materiaal afkomstig van het Streekmuseum, het archief van fotojournalist Herman Wigbels (1950 tot 1983), negatieven afkomstig van uitgeverij JosPé en veel particuliere collecties.

Een afbeelding uit 1955 uit het fotoarchief van OudOmmen. De Brugstraat kwam toen uit op de Hessel Mulertbrug.

Wat betreft de bijzondere particuliere collecties varieert dit van een kleine collectie van Geert de Vries uit Nieuw-Zeeland, tot een grote collectie van de familie Schaapman uit Lemelerveld. Deze laatste collectie begint met een kasboek van de start van de winkel in 1885 tot het beëindigen van de winkelactiviteiten in 1986 ruim een eeuw later. Van nagenoeg alle genoemde collecties is nog (lang) niet alles gepubliceerd. Op dit moment bevat het archiefplatform ongeveer 22.000 afbeeldingen, en staan er -nu al- rond de 20.000 afbeeldingen in de wachtstand om, na onder andere een check op auteursrecht, gepubliceerd te worden.

Stichting

Tjeerd de Leeuw heeft de website ondergebracht in de Stichting OudOmmen.nl, met het doel meer mensen te interesseren in de historie van Ommen en omgeving. De website OudOmmen.nl belicht van alles wat met de historie van Ommen en omgeving te maken heeft. Alle facetten van de Ommer geschiedenis komen dan ook uitgebreid aan bod. Op de website staan niet alleen archieffoto’s of historische artikelen, maar ook nieuwsartikelen en een agenda.

Breed platform

In de 15 jaar dat OudOmmen.nl bestaat is het uitgegroeid tot een breed platform met meerdere onderdelen voor het vastleggen van alle mogelijke vormen van historie. Zo is er een deel met artikelen, en een in eigen beheer ontwikkelde beeldbank-module. Die naast, voor het publiceren van beeldmateriaal, ook wordt gebruikt voor documenten. Sinds kort is er aanvullend ook de module ‘WebTrees’.

Die werd vorig jaar toegevoegd omdat er een wens was om meer aandacht te besteden aan de mens in relatie met de historie, en dient onder meer voor het vastleggen van stambomen en als personendatabase. Op de website staat ook de Canon van de Ommer, waarin Ommer en Ommenaren centraal staan die op een of andere wijze veel hebben betekend voor de Ommer samenleving. Verder wordt voor geïnteresseerden periodiek een digitale nieuwsbrief onder de naam ’t Zuute Plassie uitgegeven.