LEMELE – Ondanks dat de Oudhollandse Markt in Lemele de afgelopen jaren op het randje van de afgrond balanceerde kon vanavond met dank aan vrijwilligers en sponsoren toch het gouden jubileum worden geopend. Nadat de vorige editie met moeite van start kon gaan na allerlei problemen besloot de organisatie er na dat jaar mee te stoppen. Vrijwilligers grepen in en zorgden ervoor dat er dit jaar weer een markt was.
Burgemeester Hans Vroomen van Ommen opende vanavond de markt samen met Henk Runherd, een van de originele oprichters van de markt, door een symbolisch lintje door te knippen. Goochelaar Magic John uit Ommen begeleide de opening en deed vooraf voor hoe het lintje door moest worden geknipt. Hij knipte het lintje per ongeluk al door maar met een beetje magie werd het lintje weer hersteld.
Oudhollandse Markt
De Oudhollandse markten in Lemele werden in 1968 door campingeigenaren uit de omgeving en samen met de Ommer afdeling van de Christelijke Boeren en Tuinders Bond gestart. Ondernemers uit Lemele verkochten hun producten aan de vele vakantiegangers die op de kampeergelegenheden rondom het dorp verbleven. De afgelopen decennia kwamen steeds meer van de marktkooplui elders uit het land maar het merendeel bleef uit de Lemelse samenleving komen. Ook bij de markt vandaag is te merken dat veel bezoekers vakantiegangers zijn; er is een grote diversiteit aan dialecten en talen te horen.
Extern Bureau
De 49ste editie welke vorig jaar plaatsvond was de eerste die de organisatie aan een extern bureau had uitbesteed. Nadat drie van de zes marktenavonden waren geweest gaf het organisatiebureau Ansja Events uit Westervoort aan de samenwerking te gaan stoppen na onenigheid over betalingen en juridische procedures.
Om de braderie en de oude ambachten die op de markt te zien zijn te bekostigen worden normaliter de plekken voor de krammen per vierkante meter verpacht. Desondanks besloot de organisatie destijds om de rest van de marktavonden te redden door de plekken gratis aan te bieden zodat er toch nog op het laatste moment marktkooplui op af kwamen. Met als gevolg een financiële strop van duizenden euro’s. Na deze problemen besloot de organisatie de spreekwoordelijke handdoek in de ring te gooien.
Vrijwilligers
Dat het 50-jarige jubileum niet werd bereikt stond de inwoners van Lemele niet aan en het Plaatselijk Belang greep in. “Dat kan toch niet zomaar verdwijnen?” aldus het plaatselijk belang. Het Plaatselijk Belang sloot de handen ineen met het Oranje Comité, Kunst Na Arbeid Lemele, Uitzinnig Lemele, ’t Lemels Arfgoed en de Bargzangers. Met een groep van oude gepassioneerde en jonge enthousiaste mensen werd besloten dat de 50ste editie er móest komen. Er meldde zich nieuwe vrijwilligers en oud-organisatoren kwamen weer tevoorschijn. De oude organisatie stelde alle markt spullen en informatie beschikbaar en samen met sponsoren werd er alles aan gedaan om ervoor te zorgen dat het jubileum er kwam zonder hulp van buitenstanders.
2018
Het lukte de nieuwe organisatie om een markt te organiseren en vandaag begon de eerste editie. In plaats van zes avonden zoals de afgelopen edities zijn er deze keer vier markten.
De Bargzangers, een koor dat in 2003 speciaal voor de Oudhollandse markt met zangers uit Lemele en omstreken werd opgericht, zorgde voor muzikale ondersteuning. Allerlei inwoners van Lemele laten uiteenlopende Oudhollandse ambachten zien. En de marktkooplui proberen hun producten te verkopen.
Volgens marktmeester Bert Duerink staan er vandaag 58 kramen op de markt. Naast de markt kramen is er bij allerlei tentjes eten te halen. En uiteraard mogen ook de welbekende kniepertjes niet ontbreken. Voor de jongere bezoekers is een interactieve ‘Oalerwetse Speurtocht’.