Oranjevereniging schrapt grote optocht op Koningsdag 2022

Ommen – Het bestuur van de Oranjevereniging Ommen heeft besloten om de traditionele optocht op Koningsdag 2022 grotendeels niet door te laten gaan. “Koningsdag is een dag vol feestelijke activiteiten. We kennen Koningsdag van de aubade, van het feestterrein, en natuurlijk van de optocht. Ommer basisscholen zetten zich al jarenlang in, de kinderen daarvan, en de ouders van die kinderen, om er een groot feest van te maken”, aldus bestuurslid Rico Magsino. “En zonder hen, is een Koningsdag niet zoals Ommen dat op dit moment kent.”

Archiefbeeld van de laatste optocht op Koningsdag die doorging, in 2019.

Maar de coronapandemie geeft op dit moment te veel onzekerheid. “Maatregelen zorgen ervoor dat we niet weten hoe Koningsdag eruit gaat zien. De Oranjevereniging kan niet vragen van scholen, en van ouders om bij elkaar te komen en een wagen te bouwen”, verklaard Magsino. Dat betekent dus in ieder geval geen praalwagens, maar niet per se dat er helemaal geen optocht komt. “We gaan naar aanleiding van de maatregelen (die dan gelden, red.) kijken wat er wel en wat er niet mogelijk is. Dus, dat wil niet zeggen dat we de volledige optocht af lassen.”

Hoe de dagen rondom Koningsdag eruit komen te zien is nog niet duidelijk. In 2020 werden praktisch alle activiteiten afgelast, en ook dit jaar waren er enkel versierde straten. “We begrijpen dat dit een domper is, maar we kunnen helaas niet anders. We hopen in 2023 in te kunnen zetten op weer een nieuwe traditionele optocht, met de wagens. En uiteraard zetten we in op een gezellige en verbindende Koningsdag 2022”, besluit Magsino.