Open Monumentendag Ommen met fietstocht door buitengebied

Ommen – Vandaag is de Kinderboerderij op Landgoed Het Laar de startlocatie van de Open Monumentendag in Ommen. Daarmee wordt invulling gegeven aan het landelijke thema ‘Plekken van plezier’. Door het buitengebied van Ommen is een 16-kilometer lange fietstocht uitgezet. De fietsroute voert langs monumenten en andere bezienswaardigheden in achtereenvolgens de Ommer buurtschappen Giethmen, Archem, Besthmen, Eerde en Zeesse. Wethouder Ko Scheele opende de dag vanmiddag met het hijsen van de vlag van de Open Monumentendag. Daarna ging een gezelschap op oude fietsen van het historisch fietsmuseum uit Ommen, gekleed in periodieke kleding, op pad.

De deelnemers kunnen tussen 13:00 en 17:00 van start gaan bij de kinderboerderij. Onderweg wordt door de organisatie gratis wat te drinken aangeboden. Op de startlocatie is voor 2 euro een uitgebreide brochure te koop met alle informatie over de monumenten langs de fietsroute. Om 13:15 uur en 15:15 uur starten vanaf de Kinderboerderij ook een 45 minuten durende wandelexcursie over Landgoed Het Laar, onder leiding van boswachter Arend Spijker.

Opengesteld

Opengesteld zijn Kinderboerderij Het Laar en camping de Koeksebelt. Ook is het grote buitencentrum van Scouting Nederland genaamd ‘Gilwell Ada’s Hoeve’ open voor publiek. Een buitengewone kans om op deze Open Monumentendag kennis te maken met diverse historische en monumentale objecten van Ada’s Hoeve. Van kampeerterrein tot een openluchttheater, boerderij en schapenschuur en van totempaal tot uit een boom gezaagd figuur van een scout. De bezoekers kunnen zelf rondkijken op het voorterrein. Bij monumentale zaken staan informatiebordjes. Ook kan een korte wandeling gemaakt worden langs enkele monumentale aspecten van het terrein. Andere opengestelde punten zijn manege Schwieters, B&B Luttikhoeve (voor gratis een kopje koffie of thee), Palmexpert, het erf van de familie van Dorsten, de Besthmenermolen, en het Vechtgenotenhuis.

Molendag

Tegelijk met de Open Monumentendag wordt vandaag ook de jaarlijkse Overijsselse Molendag gehouden. Vanaf tien uur vanochtend zijn er ruim 40 molens geopend in Overijssel. In Ommen doen de Besthmenermolen, de Vilsterse molen, de Konijnenbeltsmolen, molen de Lelie en molen Den Oordt mee. De jaarlijkse Molendag is een initiatief van de Stichting de Overijsselse Molen (SOM) om bijzondere aandacht te vestigen op de molens. De molenaars staan klaar om bezoekers op en rondom hun molen rond te leiden. De deelnemende Besthmenermolen is tevens één van de bezienswaardigheden op de fietsroute van de Open Monumentendag.

De Konijnenbeltsmolen grijpt de Overijsselse Molendag vandaag aan om een feestje te vieren. Om 11:00 uur vanmorgen vond door wethouder Ko Scheele de officiële ingebruikstelling van de molen plaats, nadat deze een grondige restauratie onderging. Eerder dit jaar werd de molenkap vernieuwd en enkele essentiële molenonderdelen vervangen zoals de Koningsspil en bonkelaar.

Klassendag

Vanaf de start van de Open Monumentendag 33 jaar geleden is de stichting Open Monumentendag Ommen betrokken bij de organisatie van de jaarlijkse Open Monumentendag in Ommen. Elk jaar wordt dan een deel van de gemeente Ommen in de spotlights gezet met speciale aandacht voor de monumenten. Voorafgaand aan de Open Monumentendag was er voor 20 leerlingen van groep 8 van OBS het Palet gisteren de zogeheten Klassendag. De klas ging aan de hand van de gidsen Arend Spijker en Linde Stokvis wandelend het landgoed op. Arend als kenner van de natuur en Linde voor het historisch aspect van het landgoed, dat geboekt staat als Rijksmonument. Helaas was Huize Het Laar gesloten vanwege een trouwpartij, maar toch kregen de kinderen voldoende mee van de historie van de oude havezate. Elk jaar wordt door de organiserende Stichting Open Monumentendag Ommen een school uitgenodigd voor deze Klassendag. Om ze bewust te maken van monumenten en daar zuinig mee om te springen.