Open Monumentendag gaat bescheiden, maar toch groots door met fietstocht

Ommen – De Open Monumentendag in Ommen is vandaag doorgegaan, maar wel in een verkleinde vorm. Met name fietsliefhebbers komen vandaag aan hun trekken. Door de organisatie is een 24 kilometer lange fietsroute uitgezet door de omgeving van Ommen. De start daarvan is bij molen De Lelie aan het Molenpad. Met middeleeuwse muziek van het duo ‘Ontfanck Gheselle’ worden de deelnemers muzikaal uitgezwaaid en binnengehaald.

Ook een gezelschap op oude historische fietsen en gestoken in klederdracht van het Historisch Rijwielmuseum uit Ommen is van de partij. Bij molen De Lelie zelf kon een kijkje worden genomen, evenals in de Scheepstimmerwerf waar aan de bouw van de Ommer Vechtzomp wordt gewerkt. Omdat de datum van de Open Monumentendag samenvalt met de Overijsselse Molendag draaien -bij voldoende wind- ook alle Ommer molens.

Gerda Wermink als voorzitter van de organiserende stichting Open Monumentendag Ommen, en molenaar Anton Wolters hesen kort voor enen samen de speciale Open Monumentendag vlag.

RoutebeschrijvingNadat Gerda Wermink als voorzitter van de organiserende stichting Open Monumentendag Ommen, en molenaar Anton Wolters samen de speciale Open Monumentenvlag kort voor enen hesen, konden deelnemers de routebeschrijving gratis ophalen bij de startlocatie. Als eerste vetrokken de historische fietsers. Tussen 13:00 en 16:00 kan er worden gestart vanaf de molen. Behalve dat de route de fietsers langs historische punten voert, zijn er onderweg ook enkele onderbrekingen waar voor de deelnemers iets te zien is. Daar wordt ook een versnapering aangeboden door de organisatie.

Jan Bouwhuis bracht de groep fietsers in het gareel.

Jubileum

Landelijk gaat het om de 35e editie van Open Monumentendag, en zolang doet Ommen ook mee. Echter, vorig jaar werd vanwege corona geen Open Monumentendag in Ommen gehouden. De Stichting Open Monumentendag Ommen organiseert dit jaar in Ommen dus voor de 34e keer de Open Monumentendag. Maar omdat de stichting wel 35 jaar bestaat wordt er wel een jubileum gevierd; daarom is deelname aan de fietsroute dit keer gratis.

En ging vervolgens vooraan de hort op.

Daarnaast kunnen de deelnemers van de fietstocht meedoen aan een wedstrijdpuzzel door onderweg enkele vragen te beantwoorden, waarbij een Koesafari als prijs te winnen is. De 35e Open Monumentendag wordt landelijk letterlijk ingeluid met gebeier van carillons. In Ommen wordt zodoende het carillon van het oude gemeentehuis aan de Markt bespeeld.

Klassendag

Als voorloper van de Open Monumentendag is gisteren een zogenaamde ‘klassendag’ gehouden. Elk jaar wordt een school uitgenodigd op een speciale locatie, om ze bewust te maken van monumenten en daar zuinig mee om te springen. Dit jaar was het de beurt aan scholieren van de Sint Bernardusschool. De groep 8 van die school werd bij molen De Lelie rondgeleid door molenaar Anton Wolters. Die wees de leerlingen op het belang van de molen als monument.

Als voorloper van de Open Monumentendag is gisteren een zogenaamde ‘klassendag’ gehouden, waarbij groep 8 van de Sint Bernardusschool een rondleiding kreeg van molenaar Anton Wolters. Foto: Harry Woertink.

De reacties van de kinderen waren enthousiast, en ze vuurden tal van vragen af op de molenaar. Zo kwamen ze erachter dat de korenmolen meer dan mooi is, en echt meel maalt voor de bakker. De molenaar is ook een soort weerman, ervaarden de leerlingen. Wolters legde uit hoe hij kan zien of er wind is, en of er regen onderweg is. Vooral als er onweer op komst is moet de molenaar tijdig maatregelen nemen om de molenwieken stil te zetten.

Quiz

Na afloop werden de leerlingen getrakteerd op een ijsje en kon in het museum van de molen een quiz gemaakt worden, waar de uitslag later op school bekend gemaakt wordt. Het bestuur van de Open Monumentendag in Ommen is blij met de medewerking van zowel de school als die van de molenaar. “Op deze wijze leren kinderen de waarde en het belang van cultureel erfgoed, het oude molenaarsambacht en over het bezochte monument”, aldus het bestuur van de Stichting Open Monumentendag Ommen.

Met middeleeuwse muziek van het duo ‘Ontfanck Gheselle’ worden de deelnemers muzikaal uitgezwaaid en binnengehaald.

Lesbrief

Voor de groepen 1 en 2 van de basisscholen in Ommen heeft de Stichting Open Monumentendag Ommen een lesbrief samengesteld met het thema ‘De Molenmuis’. Elke school in Ommen is dit prentenboek aangeboden met de bedoeling de kleuters enthousiast te maken voor hun monument in Ommen. Met ‘De Molenmuis’ moeten kinderen al heel jong opmerkzaam worden gemaakt op het cultureel erfgoed in hun eigen woonomgeving. In veel dorpen en steden staat een molen als belangrijk industrieel monument.

Dit project laat hen actief meekijken naar de werking van een molen. Thema’s als wonen en werken komen zo tot leven. Het project ‘De Molenmuis’ is gebaseerd op het gelijknamige prentenboek van Tjibbe Veldkamp. Molenmuis is een muis die heel graag in een molen wil wonen. Hij beleeft er allerlei avonturen en ontmoet zo een kat, een hond, de molenaar en de meid.

Anton Wolters (l.) ging met zijn groentekar de stad in, en kwam daar even samen met groenteboer Marcel Hoonhorst. Inge Boezelman van het Wijnhof Ommen schonk een Ommer Kruud’n bitter in voor de heren.

Kasteel Eerde

Behalve vandaag is er ook morgen een activiteit in het kader van de Open Monumentendag. Kasteel Eerde is na restauratie geopend voor het publiek. Natuurmonumenten is de organisator van deze dag en heeft gekozen om met tijdsloten te werken zodat de vereiste anderhalve meter is te garanderen. Mensen die morgen een kijkje willen nemen bij Kasteel Eerde moeten zich verplicht aanmelden via de speciale webpagina over Open Monumentendag van Natuurmonumenten (zoekterm Eerde of Landgoed Eerde).