Onderzoek bevestigd: botulisme in zuidelijke vijver Dante

Ommen – Onderzoek bevestigd dat er in de meest zuidelijke vijver in de Dante inderdaad sprake is van botulisme. In die vijver -die ligt tussen het Broekdijkje, de Meerkoet en het Roerdomp- werden meerdere dode dieren aangetroffen. Onder andere eenden en meerkoeten hadden het begeven. En ook de nog rondzwemmende eenden zagen er niet al te gezond uit. Het waterschap heeft toen dezelfde avond de dode dieren nog uit de vijver gehaald. De kadavers van een eend en twee meerkoeten zijn voor onderzoek naar het laboratorium gestuurd, en de uitslagen zijn nu bekend. Bij beide meerkoeten is geen ziekte gevonden. Bij de eend is botulisme toxine type C geconstateerd.

De autoriteiten kwamen in actie na meldingen over dode dieren in de vijver.

Botulisme

Botulisme is een vorm van voedselvergiftiging die voornamelijk in de zomer slachtoffers maakt onder watervogels en vissen. Het toxine type C is niet direct gevaarlijk voor mensen. Toch adviseert het waterschap om contact met het water uit deze vijver te vermijden. Het is vooral belangrijk om ervoor te zorgen dat huisdieren niet in contact komen met het water. Honden zijn bijvoorbeeld ook gevoelig voor toxine type C. De gemeente Ommen heeft waarschuwingsborden geplaatst bij de vijver. De ziekteverwekkende bacterie gedijt minder goed in koeler en zuurstofrijker water. Het waterschap laat daarom extra fris water in en ook de regen helpt een handje mee.

Meld dode dieren

Door botulisme aangetaste, zieke vogels zijn te herkennen doordat de vogels traag zijn, slecht of niet vliegen en moeilijk of niet kunnen lopen. Ze laten de kop hangen, liggen diep in het water en hebben afhangende vleugels. Kadavers die in het water liggen, zijn een ideale voedingsbodem waarin de bacterie zich snel kan ontwikkelen. Daarom is het belangrijk dat de dode dieren snel en vakkundig worden verwijderd. Het waterschap roept op om goed op huisdieren te letten. Een klein wondje kan al leiden tot ernstige besmetting.

Er wordt benadrukt dode dieren nooit zelf aan te raken, maar het waterschap direct te waarschuwen via 088 220 3333, zodat de dode dieren kunnen worden weggehaald.