Ondernemers maken centrum volgend jaar nog beter toegankelijk

Ommen – Het centrum van Ommen gaat getoetst worden op toegankelijkheid. De Stichting Ondernemersfonds Centrum Ommen start daar volgende maand mee, door gratis toegankelijkheidsscans bij 20 winkeliers en horecaondernemers uit te voeren. Ondernemers die zich aanmelden ontvangen dan een concreet advies van een toegankelijkheidsinspecteur. Daar kunnen ze dan een erkend basisniveau van toegankelijkheid mee behalen.

De campagne maakt onderdeel uit van een nationaal project genaamd ‘MKB Toegankelijk’. Uiteindelijk werkt dat project toe naar een compleet en landelijk overzicht van toegankelijke bedrijven. De voortgang daarvan is terug te vinden op de website www.mkbtoegankelijkeroute.nl. “Want iedereen moet kunnen meedoen en ongehinderd een dagje eropuit kunnen!”, aldus centrummanager Leo Hoksbergen.

Met kleine aanpassingen aan een bedrijfspand of de aanwezige voorzieningen, kunnen grote stappen gezet worden in het toegankelijk maken van een onderneming. Zoals bijvoorbeeld met het aanbrengen van een drempelhulp voor de deur, bestikkering van ramen en deuren, of het verbreden van gangpaden.

Het hebben van een toegankelijke winkel of horecagelegenheid wordt mede ook door de vergrijzing steeds belangrijker. Bovendien wil Ommen een gastvrij centrum hebben voor alle bezoekers. Daarom is de hulp van ‘MKB Toegankelijk’ ingezet. “Mensen die slechtziend, doof of rolstoel gebonden zijn willen, net als alle andere mensen, zo zelfstandig mogelijk kunnen winkelen of hun boodschappen kunnen doen”, aldus Hoksbergen.

Ruim 2,5 miljoen mensen in Nederland hebben een beperking. “Ondernemers staan hier niet altijd bij stil. De ruimte in een pand is vaak beperkt, tegelijkertijd willen ondernemers logischerwijs wel alle producten aanprijzen.” Het resultaat: vaak een winkel die een hindernisbaan wordt, en met name voor mensen met een beperking letterlijk een drempel om naar binnen te gaan. “MKB Toegankelijk activeert en stimuleert ondernemers om zelf aan de slag te gaan met de toegankelijkheid van hun eigen bedrijf”, besluit Hoksbergen.