Ondanks wat naam wellicht doet vermoeden, kan er wel worden genoten bij Festival de Vecht

Ommen – Ondanks wat de naam bij sommigen doet vermoeden mag en zal het Festival de Vecht eind volgende maand doorgaan. Het evenement slaat deze editie voor het eerst haar vleugels uit over het Vechtdal, en is ondanks de beperkende maatregelen groter dan ooit. “De naam ‘festival’ klinkt wellicht als dat het niet mag. Wat dat betreft hebben we pech met onze naam”, zegt Ilona Lagas, voorzitter van de stichting die het evenement organiseert. Die reacties krijgt de organisatie namelijk. “Zowel telefonisch als via de mail. ‘Festivals gaan toch niet door’ horen we dan. Maar het zijn allemaal losse en eendaagse initiatieven”, benadrukt Lagas. Dat laatstgenoemde, in combinatie met de kleinschaligheid, betekent dat alles wat op stapel staat vooralsnog door kan gaan. Enkel de afterparty van het concert in Ommen staat nog ‘on hold’.

Begin dit jaar hield de organisatie al met arendsogen de ontwikkelingen in de gaten, want een evenement als deze is niet in een paar weken te organiseren. Uiteindelijk werd toch de stap genomen om de organisatie van de activiteiten in de laatste twee weekenden van augustus door te zetten. En dat vergde, zeker wat betreft vergunningen, nogal wat werk. “We hebben het met een klein team wel voor elkaar gekregen. Daar mogen we trots op zijn”, zegt Lagas. Wel zijn er tal van corona maatregelen die bij alle evenementen die onder de paraplu van het Festival de Vecht vallen in acht moeten worden genomen. Het merendeel van de evenementen vindt plaats in de open lucht, waar iedere bezoeker moet zitten en de nodige afstand moet houden.

Check

Maar het grootste evenement blijft het Vecht Concert op de Vecht in Ommen. Daar, en bij de ondernemersbijeenkomst de dag ervoor, zijn de maatregelen strenger. Zo moeten bezoekers bij binnenkomst verplicht aantonen gevaccineerd, negatief getest of immuun te zijn; bijvoorbeeld met de CoronaCheck-app. De organisatie zal daar streng op toe zien, en zet er een heel team aan mensen voor in. Naast het hebben van een corona toegangsbewijs is ook het meebrengen van een identiteitsbewijs belangrijk. “Zorg dat je de entreeticket bij hebt, maar ook identificatie. Want anders kom je er gewoon niet in”, licht bestuurslid Aline Hofstee toe.

Een deel van het bestuur neemt een kijkje op de plek waar over drie weken de bezoekers zullen zitten voor het Vecht Concert.

Het ‘festivalterrein’ zal worden afgesloten met hekken, en worden voorzien van twee ingangen. “Die bouwhekken worden deels gezeild, en deels niet. We willen natuurlijk stimuleren dat mensen een kaart kopen voor het terrein, maar we willen ook dat mensen een sneak-peak krijgen, en wellicht nieuwsgierig worden in een volgende editie”, verklaard Hofstee. De terrassen van het Paviljoen en Grand Café de Veghte zullen bij het afgesloten terrein worden betrokken, evenals een deel van de Vechtkade; die daarvoor wordt afgesloten.

Voordeel van het werken met een afgesloten terrein met entreetickets, is dat er binnen op het terrein dan best veel mag. “Dan mogen we tweederde van de capaciteit van het terrein gebruiken, en hoeven we de anderhalve meter niet te volgen. Dat is ook een voordeel van dat we nu aan deze kant van de Vecht zitten”, aldus Hofstee. Tijdens het Vecht Concert op de zaterdagavond, het hoogtepunt van het Festival de Vecht, zal er plek zijn voor ongeveer 600 bezoekers. Zelfs met tweederde bezetting en het schrappen van de staanplaatsen, is dat nog steeds meer bezoekers als bij eerdere edities. “Aan de andere kant (van de Vecht, red.) hadden we dat niet kwijt gekund. Er is hier veel meer ruimte.”

180 graden

Dat het op de Vecht drijvende podium in Ommen dit jaar 180 graden gedraaid wordt, en gericht staat op de noordelijke kade komt dus goed uit. De horeca aan die kant van de Vecht werd dan ook blij verrast met de omdraai, maar staat ook voor een flinke taak. “Mensen kunnen hun drankje niet ophalen bij een bar, het moet allemaal worden uitgeserveerd”, licht Lagas toe. Zes horeca ondernemers die gevestigd zijn rondom het marktplein werken daar in mee. Het Paviljoen, Puik, Flater, Tante Pos, De Vrienden en Grand Café De Veghte gaan er samen voor zorgen dat de bezoekers optimaal kunnen genieten.

Er wordt nu uitgegaan van ongeveer 160 mensen die komen dineren, en zich een vier gangen menu met alles erop en eraan laten voorschotelen. “Alleen moeten wij nu dus naar de mensen toe. Dat betekend met dienbladen met drinken de tribunes op en naar de tafeltjes”, zegt Herman Hermes van Flater. “Dat zal ons wat meer organisatie gaan kosten. Het is nieuw voor ons; we hebben het nog nooit gedaan. Dat maakt het ook zo spannend voor ons.” Maar de ondernemers -die al vaker goed samenwerkten- zien de uitdaging tegemoet en hebben er zin in.

Kinderdag

Het draaien van het podium vindt zijn beweegreden in de schoolvakanties. “We zitten als festival gebonden aan de laatste vakantiedag van de kinderen. Omdat we anders de hele kinderdag, die voor ons heel belangrijk is, niet door kunnen laten gaan”, zegt bestuurslid Joke van Davenhorst. Bij de eerdere edities was het festival nauw verbonden met hotel De Zon. De nieuwe eigenaren hebben echter aangegeven juist in die vakantietijd al zo vol te zitten, dat ze liever zagen dat het evenement later zou plaatsvinden. Maar door de kinderdag is dat voor de organisatie geen optie. Daarnaast wil de organisatie ook altijd in ieder geval een deel van de vakantie in de Vechtdal regio mee pakken. De organisatie en de nieuwe eigenaren van het hotel hebben goed contact, maar konden niet tot elkaar komen.  “We kregen het gewoon niet aan elkaar gebreid met de datum”, aldus Van Davenhorst.

13 augustus

Het is nog niet helemaal duidelijk of er na 13 augustus nog wat gaat veranderen. De verwachting is dat het kabinet komende maandag haar besluit over het wel of niet doorgaan van eendaagse festivals na 13 augustus bekend zal maken. Al verwacht de organisatie dat als er al iets veranderd, dat het dan om de veel grotere festivals zal gaan. “Zoals wij het nu georganiseerd hebben, geplaceerd zoals ze dat noemen; met iedereen een eigen stoel, verwachten wij niet dat het spannender wordt”, zegt Lagas.

Mocht er onverhoopt toch nog wat veranderen aan de regels, en er iets uitvallen, dan krijgen de mensen die een ticket hebben gekocht hun geld terug. “Daar hoeven ze niet om te vragen, dat gaat automatisch”, zegt Van Davenhorst. Mochten de regels versoepeld worden zou het wellicht weer mogelijk kunnen worden om toch staanplaatsen te verkopen, en de afterparty toch weer toe te voegen aan het programma.

Veilig

Het bestuur hoopt in ieder geval dat er veel mensen komen genieten van alles wat er te beleven valt. Zodat de eerste uitgebreide editie van Festival de Vecht een groot succes wordt, en een opmaat vormt voor verdere uitbreiding in de toekomst. “Want we willen verder, nog groter, nog meer”, zegt Van Davenhorst. Want aan de toekomst wordt al wel gedacht in het bestuur, en de belangstelling daarvoor is er volgens Lagas ook al wel uit de regio.

Maar het is eerst maar eens deze editie in deze tijd tot een succes brengen. “Kom vooral”, zegt Hofstee. “Zodat we met elkaar een heel mooi maar vooral ook een heel veilig feestje kunnen houden. En daar is iedereen volgens mij aan toe.” Van Davenshorst: “We willen zoveel mogelijk mensen op hun eigen manier laten genieten van alles wat wij op stapel hebben gezeten.” Lagas besluit: “We zijn blij dat we deze zomer toch uit kunnen pakken met ons festival, en veel moois en leuks aan kunnen bieden aan zowel de inwoners als de bezoekers van het Vechtdal.”

Archiefbeeld van de laatste editie van het festival in 2019.

Programma

Wie een blik werpt op het programma ziet dat er inderdaad heel wat op stapel staat, op diverse locaties aan de Vecht, van Zwolle tot en met Hardenberg. Het begint vrijdag 20 augustus in Ommen met de Kinderdag, met overdag allerlei gratis workshops voor kinderen in de leeftijden van 7 – 12 jaar. ‘s Avonds kunnen de kinderen deel uitmaken van de musical cast van de Beerze Bulten, bij de uitvoering van de jeugd musical ‘Bultje en het verdwenen kristal’ op het drijvende podium. De dansers van Studio 85 uit Ommen zorgen voorafgaand aan de musical voor een opening. Die vrijdag is ‘s middags ook de Ondernemersbijeenkomst, met als gastsprekers Johan Derksen en Evert ten Napel.

Op zaterdag 21 augustus zijn er in Ommen overdag rondvaarten met de Vechtzompen uit Dalfsen en Gramsbergen. Gidsen vertellen dan aan boord ‘Het Verhaal van de Vecht’. De rondvaarten zijn gratis, hoeven niet te worden geboekt, en vertrekken ieder half uur. Die avond vindt op het drijvende podium in de Vecht het Vecht Concert plaats. Voor de uitvoering tekenen Niels van der Gulik en combo, The Billy Joel Experience, en als klapstuk Charly Luske en Band. “De drie fantastische live acts spelen bekende songs van muzikale grootheden: Wham!, Ramses Shaffy, Billy Joel en George Michael. Het wordt een geweldig muzikaal feest aan de Vecht”, voorspeld Van Davenhorst. Een dag later is er bij Buitenplaats de Luwte in Zwolle een Lunch Concert. Daar wordt, zoals de naam al doet vermoeden, een lunch geserveerd, terwijl muzikaal entertainer Erik Brey het publiek vermaakt met zijn voorstelling ‘Jubileum’.

Het weekend daarop varen er op vrijdag 27 en zaterdag 28 augustus boten tussen de Stuw Vechterweerd en de Stoomfabriek in Dalfsen. Opstappers maken de heenreis dan via het water, en gaan met een wandeling van zo’n vijf kilometer weer lopend terug naar de plaats van opstappen. Ook daarbij zijn deskundige gidsen aanwezig. Deelname aan deze ‘Ontdek de Vecht’ boottochten met wandeling is gratis. Op die zaterdag is er vlakbij bij de Stuw Nevengeul een Picknick Concert, met een door Herberg De Klomp verzorgde high tea. Daar zal (alt)violiste en zangeres Lonne Pondman en ensemble dan optreden. Op diezelfde zaterdag kunnen jong en oud kosteloos ‘Op verhaal komen bij de Vecht’ bij natuuractiviteitencentrum De Koppel in Hardenberg.

Op zondag 29 augustus worden de Festival de Vecht activiteiten afgesloten met het Landgoed Concert in het Landgoedcentrum Vilsteren, waar harpiste Mechteld Karlien de Jongh zorgt voor een muzikale middag. Aan de andere kant van de Vecht, bij de Koe Safari Erve Vechtdal van Simone Koggel, vindt dan een heus Koelinair Concert plaats. Met verhalen en muzikale optredens van onder andere de Stuwzangers, en zangeres Irene Aalvink. Dat dan onder het genot van een uitgebreide borrelplank en hapjes.

Op de vernieuwde website www.festivaldevecht.com, staat het hele programma vermeld, met meer informatie over tijden, plaatsen en tickets. Vanaf dit weekend worden door het Vechtdal heen ook diverse flyers verspreid.