Ommen – Runderlapjes, hamburgers, gehaktballen en kipschnitzels. Minder bedeelden in Ommen kregen ze vanmiddag uitgedeeld door boeren uit Ommen. “Het is beter om te geven dan te nemen”, is de gedachte achter de actie zegt Gerrit Wermink. Zelf is hij melkveehouder, en één van de organisatoren. “Ik doe dit niet alleen; alleen kan ik niks.” Samen met andere ondernemers en mensen uit de agrarische sector kreeg de actie een paar weken terug vorm.
“We lezen natuurlijk allemaal de berichten van mensen die niet of nauwelijks rond kunnen komen. We willen deze minder bedeelden die het echt krap hebben een warm hart toe dragen in deze moeilijke tijd. Het is natuurlijk bizar dat er in een welvarend land als Nederland mensen zijn die zo weinig te besteden hebben.”
Het spontane voornemen kwam ter sprake in een WhatsApp groep met Ommer boeren, en binnen een half uur waren er al honderden euro’s toegezegd. “Daarmee was het hek van de dam, en de rest volgde.” Maar voor het tot uitdelen van de kerstpresenten kwam, zat er nog wel een drempel: want hoe bereik je de mensen die het echt krap hebben en in armoede leven?
De voedselbank werd benaderd, maar dat leidde onder meer door de privacyregels niet tot resultaat. Uiteindelijk kwamen de barmhartigen via via terecht bij de Kledingbank in Ommen. Een plek waar mensen met zeer weinig financiële middelen terecht kunnen voor kleding. Nadat daar het ijs was gebroken volgde het enthousiasme.
Chiel Kruidhof – van het gelijknamige melkveebedrijf aan de Balkerweg – zorgde via een eveneens enthousiaste Slagerij Kouwen in Lemele en pluimveebedrijf Heusinkveld uit de Vinkenbuurt dat er kratten vol met vlees voor een zeer schappelijke prijs konden worden ingekocht. “We hebben de kosten kunnen delen over enkele tientallen bedrijven en mensen, die in feite een blanco cheque gaven”, zegt Kruidhof.
De boerenbedrijven zitten natuurlijk allemaal buiten de stad, terwijl de beoogde doelgroep vaak geen auto heeft. Maar al snel kon er een centrale plek worden gevonden bij de Dunnewind Groep aan de Strangeweg. “We benaderden Edith Breemhaar, en die zegde direct toe dat we bij hen in een hal mochten staan”, blikt Wermink terug. Een eindje van de weg, en daarmee een ideale plek. Want de cliënten van de kledingbank zijn vaak op hun privacy gesteld.
Het uitdelen zelf gebeurde dan ook anoniem. De kledingbank informeerde de circa 50 gezinnen die bij hen langskomen over het uitdeel moment. En na het tonen van het kledingbank pasje bij de aanwezige kledingbank vrijwilligers vulden de gulle gevers een tas. Van elk van de vier producten één voor elk lid van de gezinnen. En met gelukwensen voor de feestdagen werd weer afscheid genomen.
Want behalve de feestdagen een stukje feestelijker te maken voor de minder bedeelden heeft de actie verder geen doel. “Men heeft al genoeg zorgen, ook over de boodschappen. Zo kunnen we die in ieder geval met de kerst iets verlichten”, zegt Wermink. Het heeft ook niks met de – soms ook ludieke – protestacties in de sector te maken. “De trekker met kerstlichtjes staat er alleen zodat men ons kan vinden. We willen wat terug doen nu wij dat nog kunnen, gewoon mensen een warm hart toe dragen.”