Ommer Bissingh na twee jaar stilte weer feestelijk afgetrapt

Ommen – Na twee lange jaren stilte door de welbekende pandemie, is de Ommer Bissingh vanavond weer feestelijk van start gegaan. Volgens traditie wordt de Ommer Bissingh op de maandag voor de jaarmarkt geopend, en zo geschiede dan ook vanavond. Het voltallige college van burgemeester en wethouders luidde samen met Bissingh-voorzitter Dick Dunnewind de eeuwenoude Bissingh bel, die voor de gelegenheid uit het Historisch Museum Ommen werd gehaald.

Na het luiden van de bel werd door Herman Hermes en Henk Smit van Flater het eerste vaatje bier aangeslagen. Na het gezamenlijk proosten van het glaasje Grolsch samen met de andere organisatieleden werd de Bissingh voor geopend verklaard. Na de handelingen op het Vechtpodium volgde er een optreden van Dansstudio 85.

De avond wordt muzikaal omlijst door optredens van Ben Cramer en zanger/pianist Nick Jefferson. Om daarvoor de ruimte te kunnen bieden werd net zoals bij de laatste Bissingh in 2019 een podium opgebouwd op de bekende plek op de Vechtkade. Daarvoor werd de Vechtkade eerder vanmiddag al afgesloten voor doorgaand verkeer.

Zorgcentra

Net zoals de afgelopen jaren heeft de organisatie ook dit jaar weer alle bewoners van de verzorgingshuizen in Ommen uitgenodigd om de opening van de Bissingh, die toch als licht nostalgisch omschreven mag worden, te kunnen bijwonen. Voor de mensen die wat minder mobiel zijn werden stoelen opgesteld voor het grote podium, waar zij vanavond vanaf de eerste rang konden genieten van de optredens.

Jaarmarkt

Morgen is het dan weer tijd voor de traditionele jaarmarkt, zoals die normaal gesproken altijd op de tweede dinsdag van juli plaatsvindt. Al in 1557 werd er melding van gemaakt, en sindsdien is de jaarmarkt -in principe- elk jaar op die bewuste dinsdag. Dit jaar wordt de jaarmarkt gecombineerd met de Ondernemersdag, waar bedrijven uit Ommen hun specialisme laten zien aan het grote publiek.

De organisatie met haar verschillende commissies heeft samen met Horeca Uit in Ommen een gevarieerd programma opgezet. Deze editie zijn de vier themadagen op de woensdagen vanaf 27 juli, met op die datum de Landbouwdag. De woensdagen staan weer bol van activiteiten rond de respectievelijke thema’s, met voor elk wat wils. Op deze dagen is er ook een braderie en vlooienmarkt, en in de avonden weer livemuziek in het centrum.

Naast de themadagen zijn er twee zaterdagen met een kofferbakverkoop, waarbij op de eerste zaterdag ook een kinderbraderie is. Op initiatief van het Ondernemerfonds draait er in de eerste helft van augustus een reuzenrad op de Markt. Begin september wordt de Bissingh na het tweedaagse Blaasorkestenfestival weer afgesloten.