Ommer Bissingh geopend met luiden van Bissingh bel

OMMEN – De Ommer Bissingh is vanavond feestelijk geopend met het luiden van de Bissingh bel op het Vechtpodium op de Markt in Ommen. Het startschot van een hopelijk zonnig Bissingh seizoen werd gegeven door het voltallige college van burgemeesters en wethouders en de fractievoorzitters. In buggy’s arriveerden de politieke figuren bij het Vechtpodium. Samen met vertegenwoordigers van de belangrijkste partners van de Ommer Bissingh lieten zij de eeuwenoude bel luiden. Vooraf spraken burgemeester Hans Vroomen en Bissingh voorzitter Dick Dunnewind. Na het luiden van de bel, en de woorden van de burgemeester en de voorzitter van de Bissingh is er vanavond muziek van de Zotte Zusjes en de Bluebettes.

Burgemeester

Het is de eerste keer voor Vroomen dat hij als burgemeester van Ommen de Bissingh mee maakt. “Ik verheug mij erop om het dit jaar voor het eerst als burgemeester mee te mogen maken.” aldus de burgemeester. Hij prijsde vanavond de vrijwilligers die het evenement al sinds jaren mogelijk maken. “Bedankt voor jullie inzet om voor ons de zomer nog zonniger te maken!” vertelde hij vanavond. Hoewel het de eerste Bissingh voor Vroomen in de functie van burgemeester is, is hij al jaren bekend met de Bissingh jaarmarkt. “Ik kijk al uit naar de kersen die dan volop te koop zijn.”

Bewoners zorgcentra

Met dank aan het succes in 2017 heeft de organisatie ook dit jaar weer alle bewoners van de verzorgingshuizen in Ommen uitgenodigd om de opening van de Bissingh, die toch als licht nostalgisch omschreven mag worden, te kunnen bijwonen. De inwoners van de Oldenhaghen, het Vlierhuis, de Hoekstee en de Nijenhaghen zaten voor de dreigende regen droog onder een tent en kregen koffie en krentewegge aangeboden van het Bissingh bestuur en de horeca. De Bluebettes gaven kort na het inluiden van de Bissingh een concert voor de groep met de voor hun geliefde nummers.

Na het luiden van de bel zongen de Bluebettes de bewoners van zorgcentra toe.
Na het luiden van de bel zongen de Bluebettes de bewoners van zorgcentra toe.

Jaarmarkt

Morgen is de eeuwenoude traditionele jaarmarkt in Ommen, er werd voor het eerst melding van gemaakt in 1557. Sinds jaren is de markt weer in het hartje centrum van Ommen. “Om een oude traditie weer in ere te herstellen zal de jaarmarkt weer in het centrum van Ommen zijn, dit in goed overleg met de gemeente en de middenstand.” aldus Bissingh voorzitter Dick Dunnewind. De markt was in het verleden ook in het centrum van de Hanzestad maar is vroeger om verschillende reden verplaatst naar de Markt en later de Voormars. Met het weer verplaatsen van de jaarmarkt naar het centrum zal het centrum de hele dag druk zijn, en daar profiteren alle winkels en horeca van mee. Een ander voordeel is dat er nu op de Voormars, waar normaliter de markt is, volop en gratis geparkeerd kan worden. De paardenmarkt blijft wel op het gras van de Voormars plaatsvinden. Deze paardenmarkt begint morgenochtend om 6 uur en de jaarmarkt om 8 uur, beiden zullen tot ongeveer drie uur ’s middags duren.