Ommen – Burgemeester Hans Vroomen heeft een zogeheten ‘last onder dwangsom’ opgelegd aan een inwoner. De man van in de dertig dealde hennep vanuit een woning, en deed dat onder andere ook aan zeker dertig jongeren. De politie kwam de dealer op het spoor na een tip bij Meld Misdaad Anoniem. “De politie is naar aanleiding van deze melding op het spoor gekomen en een onderzoek gestart. En dat onderzoek heeft er ook toe geleid dat we precies hebben kunnen identificeren wie de inwoner is”, zegt Vroomen. De dealer kweekte volgens de burgemeester zelf geen hennep.
Vroomen is samen met de ketenregisseur voor de jeugd en drugs aanpak in gesprek geweest met de bewuste inwoner. Gisteren heeft de burgemeester de inwoner de ‘last onder dwangsom’ uitgereikt. “Ik heb vanuit mijn verantwoordelijk richting de inwoners een last onder dwangsom uitgereikt, en gezegd dat dit moet stoppen”, aldus Vroomen. “Ik wil niet dat volwassenen, jongeren op het pad brengen waar ze uiteindelijk in de drugs terecht zouden kunnen komen.”
Aanpak
De gemeente begon afgelopen voorjaar samen met tal van partners met een nieuwe aanpak, dat zich richt op het voorkomen en tegengaan van drugsgebruik onder jongeren. Een belangrijk deel van deze hulpverlening is een persoonsgerichte aanpak. De desbetreffende jongeren die in beeld zijn in deze zaak krijgen hulp aangeboden.
De burgemeester is tevreden dat een tip de politie op het spoor van de dealer bracht: “Een mooi resultaat van de aanpak die we hebben gekozen, en ook een mooi voorbeeld waarbij inwoners behulpzaam zijn om op deze wijze dit type adressen zichtbaar te maken”, zegt Vroomen. “Wat ik waarneem, en daar ben ik ook heel erg dankbaar voor, is dat in onze gemeente mensen ook serieus met dit thema bezig zijn.”
Dwangmiddel
De ‘last onder dwangsom’ is wezenlijk een laatste waarschuwing. Heel concreet betekent het dat als de inwoner binnen vijf jaar nog een keer een dergelijk feit pleegt, de dwangsom verbeurd zal worden. Wat de hoogte van die dwangsom precies is wil Vroomen niet zeggen. “Het is een bedrag beneden de duizend euro. De hoogte van de dwangsom is afhankelijk van de omvang van de hennep die is aangetroffen”, licht de burgemeester toe. “Het is vooral bedoeld als een stok achter de deur.”
Het is sinds de inwerkingtreding van het Damoclesbeleid in september 2020 de eerste ‘last onder dwangsom’ die is opgelegd ten aanzien van dealen. Er is al wel eerder een dwangsom opgelegd voor een hennepkwekerij. Als de inwoner opnieuw de fout ingaat loopt dat boetebedrag ‘heel snel’ op. Herhaling kan uiteindelijk zelfs tot gevolg hebben dat de inwoner uit de woning wordt gezet; die bevoegdheid heeft de burgemeester. “Dat is nogal een ingrijpende maatregel. Gezien de omvang is gekozen een last onder dwangsom op te leggen.” De verhuurder van de woning is ook geïnformeerd over de kwestie, die zou eventueel ook maatregelen kunnen nemen.