Ommenaar (28) gewond na val van reuzenrad in laatste draaiende uur op Markt

Ommen – Een 28-jarige man uit Ommen is vannacht gewond geraakt nadat hij van het reuzenrad op de Markt naar beneden is gevallen. Het ging in de nacht van woensdag op donderdag rond twintig voor één mis. Volgens getuigen klom de man vanuit het publiek over het afzethek rondom het reuzenrad.

De verhuurder heeft het reuzenrad vandaag afgebouwd.

Hij ging vervolgens aan een van de omhooggaande gondels hangen, maar viel daar van af. Woordvoerder Sven Strijbosch van de politie bevestigt dat een man aan een gondel is gaan hangen, en daar van af is gevallen. Dit van ‘enkele meters hoogte’, aldus de politiewoordvoerder.

Op social media gaan verhalen rond over zeer ernstige letsels, maar daar is geen sprake van. De man is overgebracht naar het ziekenhuis, maar raakte niet ernstig gewond, aldus Strijbosch. De man liep onder meer een scheurtje in een rugwervel op, maar zit inmiddels alweer thuis.

De eigenaar van het reuzenrad is geschrokken van het voorval. “Ik vind het heel treurig dat dit gebeurd is bij het reuzenrad. Ik hoop dat de man snel herstelt, je wenst dit natuurlijk niemand toe”, reageert Vincent Scherphof vanaf zijn vakantie in Parijs. Zijn compagnon was vannacht aan het draaien met het meer dan 20 meter hoge reuzenrad.

“Hij is er behoorlijk van ondersteboven. We doen dit al 45 jaar, en zoiets is nog nooit voorgekomen”, zegt Scherphof. Het incident werd vannacht direct bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit gemeld; die is verantwoordelijk voor controle op attracties met betrekking tot veiligheid.

Scherphof deelt dat die vanmorgen al hebben aangegeven dat het ‘reuzenrad’ geen blaam treft. De attractie voldoet aan alle eisen en er is voor ons geen aanleiding om nader onderzoek te doen”, bevestigt woordvoerder Lex Benden van de NVWA. De gemeente reageert dat het reuzenrad conform de vergunning stond opgesteld. “Het blijft natuurlijk heel jammer, dit wil je gewoon niet”, besluit Scherphof.

Het reuzenrad werd door de Stichting Ondernemersfonds Centrum Ommen gehuurd, en draaide op 5 augustus de eerste rondjes. Het draaide sindsdien dagelijks van 12:00 tot 20:00, en op de Bissinghavonden tot 01:00. Gisteren was de laatste Bissinghavond, en zou het ook de laatste draaidag zijn. Maar in het laatste uur ging het mis.

“Wij zijn er erg van geschrokken, en vinden het zeer spijtig”, reageert bestuurslid Hans van Lingen van het Ondernemersfonds. “Gelukkig is het goed afgelopen, en blijken de verwondingen relatief mee te vallen.” Volgens Van Lingen zijn zulke uitzonderlijke voorvallen vrijwel niet te voorkomen. “Als iemand iets geks wil doen lukt dat meestal toch wel.”

Het reuzenrad is vanmorgen volgens de planning afgebouwd door de verhuurder.