Ommen voorloper met lancering digitaal loket Sam& voor kinderen in armere gezinnen

Ommen – Wethouder Leo Bongers en Gisella van Olst van de Stichting Sam& hebben vanmiddag het digitale loket www.samenvoorallekinderen.nl gelanceerd in Ommen. Niet alle kinderen kunnen door financiële redenen deelnemen aan bijvoorbeeld sportactiviteiten en muziekles, of mee met een schoolreisje of excursie. Via het gelanceerde digitale loket kan voor kinderen van 0 tot en met 21 jaar die uit gezinnen met een laag inkomen komen een financiële bijdrage worden aangevraagd zodat zij toch mee kunnen doen met hun leeftijdsgenoten. “Het is voor kinderen die uit gezinnen komen die het niet altijd even breed hebben, en we hiermee toch mee kunnen laten doen in de samenleving”, verteld wethouder Bongers. “Dat is ontzettend belangrijk. Er waren uiteraard al loketten en voorzieningen, maar hiermee worden de aanvragen voor al die voorzieningen bij elkaar gebracht in één digitaal loket. We zijn één van de eerste gemeenten die hiermee van start gaan in Nederland, en zijn dus voorlopers. Daar zijn we heel trots heel op, maar uiteindelijk gaat het om de kinderen.”

Met een symbolische druk op de knop werd het loket gelanceerd. v.l.n.r. Sam& Overijssel voorzitter Peter van der Terp, wethouder Leo Bongers en Gisella van Olst.

Armoede

“Eén op de twaalf kinderen in Nederland groeit op in armoede, statistisch gezien gemiddeld 2 à 3 kinderen per klas. (…) Deze middelen zijn ervoor om deze kinderen te kunnen helpen”, aldus Gisella van Olst van de Stichting Sam&. Deze stichting zet zich in voor kinderen die opgroeien in armere gezinnen, en heeft als missie om meer van deze kinderen te bereiken. “Soms is er een soort schaamtegevoel om beroep te doen op de fondsen die er zijn. Er zit vaak een drempel met het invullen van formulieren, en het vrijgeven van een stukje privacy met het delen van inkomstengegevens. Wat we vanmiddag hebben gepresenteerd vind ik een geweldig mooi initiatief om die drempel te verlagen en een beroep te doen op de fondsen die er zijn voor de jeugd op het gebied van sport, educatie, cultuur en noem maar op”, aldus wethouder Bongers.

Met het digitaal loket wordt de efficiency en het gemak waarmee de fondsen en cliënten bij elkaar worden gebracht volgens de wethouder verhoogd. “Met één website kunnen allerlei voorzieningen in één keer worden aangevraagd voor de kinderen van een heel gezin”, verteld Van Olst. Voorheen moest dit bijvoorbeeld via de gemeentewebsite of via allerlei formulieren. “Ik denk dat het zo makkelijker is voor de intermediairs die een gezin helpen, maar ook vooral voor de ouders.”

Gisella van Olst gaf vanmiddag uitleg over het platform.

Samenwerking

Landelijk wordt er in Sam& samengewerkt door vier grote stichtingen. Leergeld Nederland helpt bij schoolvoorzieningen met bijvoorbeeld een rekenmachine of laptop, maar ook met de kosten voor schoolreisjes of een excursie. Het Jeugdfonds Sport en Cultuur kan hulp bieden met contributies of inschrijfgelden, maar ook bij attributen zoals kleding en andere materialen. De Stichting Jarige Job verzorgd voor de jongere kinderen een ‘verjaardagsbox’, en helpt met traktaties voor de klas en lekkers voor de visite. Het Nationaal Fonds Kinderhulp helpt bijvoorbeeld met de inrichting van een slaapkamer, of een leuk dagje uit. Ook kan er vanuit Sam& worden geholpen met dingen zoals een fiets, werkkleding, winterjas of schoenen. Maar ook met huiswerkbegeleiding en dyslexie materialen, of een bril of contactlenzen.

Aanvraag

De ondersteuning van Sam& is niet alleen voor ouders met een bijstandsuitkering. Maar ook voor ouders met werk, maar met een laag inkomen of bijvoorbeeld ZZP’ers die al een lange tijd zonder klus zitten komen in aanmerking. Ook ouders met schulden kunnen in aanmerking komen. Ouders en verzorgers kunnen via het loket een aanvraag indienen voor kinderen tot 18 jaar. Jongeren tussen 18 en 21 jaar kunnen zelf een aanvraag doen als zij door hun financiële situatie niet mee kunnen doen met de leeftijdsgenoten. De aanvraag kan ook worden gedaan door een intermediair, zoals bijvoorbeeld een docent, schuldhulpverlener of professionals uit het onderwijs, maatschappelijk werk, jeugdzorg, gezondheidszorg en Samen Doen.

De aanvragen gaan via de website www.samenvoorallekinderen.nl. Na het invullen van de postcode komt men direct bij de goede gemeente uit. Daar zijn ook de richtlijnen te vinden over wat er wel en niet wordt vergoed door de gemeente. Per categorie kan er worden ingevuld wat nodig is. “Dit heeft vele voordelen. Voor de aanvrager wordt het gemakkelijker, maar ook voor de deelnemende partijen wordt alles bij elkaar gebracht. Er kan op die manier veel efficiënter worden beoordeeld wat er moet worden toegekend”, aldus wethouder Bongers. “Het belangrijkste doel is natuurlijk dat alle kinderen gewoon volwaardig mee kunnen doen, en dat er geen onderscheid wordt gemaakt door de inkomens van de ouders.”

Intermediair

Bij de drukbezochte bijeenkomst in de raadszaal waren naast de landelijke stichtingen ook mensen aanwezig uit onder andere het onderwijs, van de gemeente, sociale wijkteams, de bibliotheek en de GGD. Allemaal mensen die in contact komen met kinderen van 0 tot en met 21 jaar. Een deel van hen zijn uitgenodigd voor een door Leergeld georganiseerde training om intermediair te worden. “Als ouders zich nu zelf aanmelden via de website en we kennen ze nog niet, en ze vullen amper iets in, dan weten we de situatie niet, en wat er precies nodig is. Dan is het heel fijn als zij kunnen worden gekoppeld aan een intermediair”, legt Van Olst uit. Er zijn dus meer intermediairs welkom. “We hebben er al best wel wat in Ommen, maar nog lang niet genoeg. Hoe meer oren en ogen in de gemeente, hoe beter.”

De landelijke campagne van Sam& gaat medio oktober live. “Wij zijn er hier al eerder mee begonnen”, aldus Van Olst.