Ommen snakt weer naar Koningsdag, drukte bij aftrappende aubade

Ommen – Na twee jaar stilte, werd er vanmorgen weer uit volle borst meegezongen tijdens de aubade. De viering van de verjaardag van de Koning werd tijdens deze traditionele viering, tussen zorgcentrum Oldenhaghen en Het Hoefijzer, vanmorgen afgetrapt. De kinderen van de Ommer basisscholen werden met een grote verscheidenheid aan bussen, van gele Amerikaanse schoolbussen tot klassieke ‘Greyhound’ bussen, naar het plein gebracht.

Oranjevereniging voorzitster Alice van den Nieuwboer en burgemeester Hans Vroomen ontvingen daar deze eregasten, sommige daarvan behoorlijk uitgedost. Na het zingen van de bekende liederen, begeleid door muziekvereniging Crescendo, was het de beurt aan de dansers van Studio85. Zij stelden zich op de twee lagen tellende galerij van Het Hoefijzer op, en dansten samen met de kinderen op het Kinderen voor Kinderen Koningsspelen lied.

Waarna de bussen weer kwamen voorrijden, en de jeugdigen vertrokken. De Lions club Ommen-Dalfsen had zich opgesteld aan de looproute, en verkocht daar oranjekoeken. Dit in het kader van hun actie (K)Oekraïne; de opbrengst van de koekverkoop is bestemd voor Oekraïners in nood. Later op de dag zullen de koeken ook nog aan de mens worden gebracht op de brug.

Feestterrein

De traditionele folkloristische optocht gaat vandaag voor de derde keer op rij niet door. De Oranjevereniging nam dit moeilijke besluit eind vorig jaar, omdat er toen nog te veel onzekerheid was over hoe de situatie vandaag zou zijn. “De Oranjevereniging kan niet vragen van scholen, en van ouders om bij elkaar te komen en een wagen te bouwen”, zei bestuurslid Rico Magsino destijds.

Toch is er vandaag wel vermaak voor jong en oud: Het welbekende feestterrein aan de Koesteeg -vandaag omgedoopt tot Oranjesteeg- is vanaf drie uur vanmiddag geopend. De festivalstijl die de laatste jaren zijn intrede heeft gedaan is daar verder uitgebreid, en het terrein is ook dit jaar weer ruimschoots gevuld.

De nieuwe voetbalclub FC Ommen, een fusie OVC ’21 en OZC, zal zich daar met verschillende voetbalspelen laten zien. Verder zijn er weer diverse (mega) springkussens, gratis suikerspinnen en RC-auto’s. Een nieuwe toevoeging dit jaar is een kleedjesmarkt voor kinderen.

Rond 21:15 vanavond zal de Koningsdag worden afgesloten met een vuurwerkshow aan de oever van de Vecht; vanaf het weiland naast rederij Peters.