Ommen ruilt Hardenberg om voor Twenterand als partner publieksdienst

Ommen/Vriezenveen – Als het goed is zal de gemiddelde inwoner van Ommen er niks van merken. Maar de gemeenten Ommen en Twenterand gaan vanaf volgend jaar samenwerken met hun publieksdiensten. Daarvoor werkt Ommen nu nog samen met Hardenberg, maar die wordt dus ‘omgeruild’ voor de volgende buurgemeente. De samenwerking met Hardenberg stop eind dit jaar namelijk definitief.

Sinds 2012 was er tussen Ommen en Hardenberg samenwerking in de Bestuursdienst Ommen-Hardenberg, die al het ambtelijke werk uitvoerde. Maar daar kwam in december 2017 onverwachts een einde aan, toen Hardenberg besloot er de stekker uit te trekken. Beide gemeenten moesten toen weer zelf een ambtelijke organisatie op zetten.

Burgemeester Hans Broekhuizen van Twenterand en burgemeester Hans Vroomen (r.) van Ommen ondertekenden de samenwerkingsovereenkomst. Foto: Gemeente Ommen.

Hardenberg ging door zoals dat het deed, en bleef alles zelf doen. Ommen koos voor een kleine organisatie, die veel taken uitbesteedt of inhuurt. De laatste jaren werd de uitvoering van de publieksdienst door Ommen uitbesteedt bij Hardenberg, maar dat komt per 1 januari aanstaande ten einde.

Voor gemeenten -zeker met een kleine organisatie- is het soms lastig om de dienstverlening aan inwoners optimaal om alle vlakken te organiseren. “Daarom zoeken ze vaak de samenwerking met andere gemeenten om die dienstverlening op peil te houden”, zegt burgemeester Hans Vroomen van Ommen.

Om die dienstverlening op peil te houden zoekt Ommen nu de samenwerking met de volgende, maar wel iets kleinere buurgemeente Twenterand. Twenterand haalt qua inwonersaantal net niet het dubbele van Ommen, terwijl Hardenberg ruim drie keer zo groot is. “Er is een goede basis en wederzijds vertrouwen voor een goede samenwerking. Deze samenwerking met Twenterand waarborgt vanaf 1 januari de dienstverlening aan onze inwoners”, benadrukt Vroomen.

Zelfde systemen

Beide gemeenten werken wat de publieksdienst betreft al grotendeels met dezelfde systemen, en ook op dezelfde manier. Daarom is de verwachting dat Inwoners weinig tot niks zullen merken van de overgang. Op het oog verandert er dan ook niet veel; de gezichten achter de publieksbalies blijven hetzelfde, en man kan gewoon in de eigen gemeente terecht.

Inwoners hebben vooral met de publieksdienst te maken als het gaat om de uitgifte van ID-kaarten, paspoorten en rijbewijzen. Maar ook om aangiftes voor de burgerlijke stand zoals geboorte, het doorgeven van verhuizingen, de organisatie van verkiezingen en het regelen van naturalisaties. Op zich geen alledaagse bezoeken.

Minder kwetsbaar

Burgemeester Hans Broekhuizen van de gemeente Twenterand is óók blij met de samenwerking. “Door samen te werken kun je nu eenmaal meer bereiken”, aldus Broekhuizen. “Samen ben je bijvoorbeeld sterker richting leveranciers en interessanter als werkgever. Maar nog belangrijker is dat je samen minder kwetsbaar bent. Er staat straks een grotere organisatie die de publieksdiensten voor beide gemeente gaat verzorgen. Daar is de gemeente Ommen bij gebaat, maar ook de gemeente Twenterand.”