Ommen krijgt eigen bevrijdingsvlag

Ommen – Op 11 april 1945 kwam er een einde aan de tweede wereldoorlog in de gemeente Ommen. Over een kleine maand 76 jaar geleden. Op de dag ervoor, de 10e april begon de bevrijding al in onze gemeente toen Lemele door het Canadese Manitoba-peloton werd bevrijd. In het jubileum jaar 2020 kon deze gebeurtenis vanwege de coronacrisis niet uitgebreid worden gevierd. En ook dit jaar is de situatie er nog niet naar dat er op 10 en 11 april festiviteiten met publiek kunnen plaatsvinden. Maar deze data mogen natuurlijk nooit vergeten worden. Daarom heeft de Stichting Ommen 75 jaar Vrijheid vlaggen laten ontwerpen, om te laten wapperen op alle aankomende Bevrijdingsdagen in de gemeente.

“Ter gelegenheid van de bevrijding van de gemeente Ommen op 10 en 11 april is nu wel een eigen vlag ontworpen en we hopen dat deze vlag massaal zal wapperen in het bevrijdingsweekend. Elk jaar kunnen we dan deze vlaggen laten wapperen op 10 en 11 april. Maar ook op alle andere dagen waarop we gedenken of vieren kunnen we de vlaggen aan de mast steken”, verteld Ronald Bakker namens het bestuur. De vlag zal gratis beschikbaar worden gesteld voor alle gemeentelijke gebouwen, scholen en kerken in de gemeente. De vlag is tegen een kostprijs ook te bestellen door anderen.

De burgemeester van Ommen heeft veel waardering voor het initiatief van de stichting: “Ik zal deze vlag met genoegen hijsen en hoop en verwacht dat ook dat de inwoners van onze gemeente dat massaal gaan doen op 10 en 11 april”, aldus Hans Vroomen. De stichting Ommen 75 jaar Vrijheid is op dit moment in gesprek met diverse instanties om te kijken of en wat nog doorgang kan vinden in 2021, wat in het geheel wordt afgelast en wat eventueel in 2022 kan worden georganiseerd. De mogelijkheid bestaat dat grote evenementen nog kunnen worden doorgeschoven naar 2022. De stichting Ommen 75 jaar Vrijheid maakt hierover begin april meer bekend.

Vlaggen

Er zullen drie formaten van vlaggen beschikbaar komen. De grote, 200 bij 300 centimeter voor hoge vlaggenmasten en een kleinere variant van 150 bij 225 centimeter. Tevens is er een formaat van 100 bij 150 centimeter voor aan de gevel. Belangstellenden kunnen de vlag bestellen door naar bestellen@ommen75jaarvrijheid.nl een email te sturen. Als dat gebeurt voor 27 maart, stelt de stichting alles in het werk om de vlag op tijd te leveren.

De grote vlaggen kosten €50. De middelste €27 en de kleine kost €17 plus eventueel de verzendkosten. Na 27 maart komt er een digitaal bestand beschikbaar zodat iedereen zelf bij een fabrikant naar keuze een vlag kan bestellen. “We zullen naar lokale partijen kijken om te kijken of er een optie is de vlag in Ommen te gaan verkopen. Daarover wordt later ook meer bekend gemaakt”, aldus Bakker.