Ommen knalt 2019 op spectaculaire en gezellige wijze uit

De ‘Dikke Bertha’ in Lemele.

Lemele/Ommen – Het jaar 2019 en daarmee ook het decennium wordt dit jaar op meerdere plekken in Ommen uitgeknald met carbid. Naast dat er her en der op de ‘ouderwetse’ manier met een melkbus op straat wordt geknald zijn er ook een vijftal plekken waar het wat groter wordt aangepakt. Onder meer op een weiland naast de Bergweg, het veld naast de Oldenhaghen en in een weiland net buiten Vilsteren luiden vriendengroepen en buren gezamenlijk het jaar uit. Zij vieren gezamenlijk de laatste dag van het jaar, met af en toe een knallende melkbus.

Het Carbid Team Ommen zette een grote tent neer op hun nieuwe stek op de hoek van de Coevorderweg en Slagenweg.

Het Carbid Team Ommen stond de afgelopen jaren op het industrieterrein De Rotbrink in Ommen, maar door de ontwikkelingen daar moest er dit jaar een nieuwe plek worden gevonden. De nieuwe stek werd uiteindelijk gevonden op een veld nabij de kruising van de Coevorderweg en de Slagenweg. Daar staat een grote tent met daarvoor tientallen melkbussen die elektronisch worden ontstoken.

Het Carbid Team Ommen op hun nieuwe stek op de hoek van de Coevorderweg en Slagenweg.

Burgemeester Hans Vroomen bracht vanmiddag samen met de politie bezoek aan de locaties waar met carbid het jaar en het decennium wordt uitgezwaaid.

Lemele

Op het veld tegenover de kerk in Lemele, aan de Lemelerweg, was ook dit jaar weer een waar oudejaarsspektakel. De vriendengroep Stichting Dibbes, vernoemd naar de pony die ooit op het feestterrein liep, verzorgd daar de organisatie van het oudejaarsfeest. Twee andere vriendengroepen verzorgen voor de bezoekers het carbid schieten. Dat zijn de ervaren dertigers van ‘het Beernhok’, en de nieuwe groep van twintigers die zich de ‘Carbid Meisters’ noemen. Vanmiddag kregen ze voor één keer bijstand van wijkagente Janet Bonthuis bij het laten ploffen van het carbid.

Wijkagente Janet Bonthuis laat de carbid bussen ploffen.

De entree van het feest is net zoals elk jaar gratis. Bezoekers hoeven dus geen kaartje te kopen, maar een vrije gift bij vertrek is wel welkom. De Stichting Dibbes betaalt alle kosten, ook zorgen zij voor de materialen die de schutters van ‘het Beernhok’ en de ‘Carbid Meisters’ nodig hebben.

Wijkagente Janet Bonthuis laat de ‘Dikke Bertha’ ploffen.

De carbidschutters werken met circa zeventig ‘klassieke’ carbidbussen, en een aantal bijzondere carbidinstallaties: twee draaiende trekker velgen met bussen die één voor één knallen, nog een draaiende constructie, en een ‘Dikke Bertha’ waarmee drie voetballen tegelijk tientallen meters weg worden geschoten met een oorverdovende knal.

Burgemeester Hans Vroomen krijgt uitleg over de ‘Super Smoker’ waarmee in Lemele onder andere spareribs werden gemaakt.

50 liter

Carbidschieten is volgens de algemene plaatselijke verordening (APV) in Ommen toegestaan op oudejaarsdag vanaf tien uur ’s ochtends tot twee uur ’s nachts op nieuwjaarsdag. Als gebruik wordt gemaakt van een vat waarvan de inhoud niet groter is dan 50 liter, een forse normale melkbus, is er geen vergunning nodig. De vaten moeten worden afgesloten met iets zachts zoals een plastic zak, of een voetbal. Daarnaast moet er een vrij schootsveld van 75 meter zijn, waarin geen openbare wegen, paden of woningen mogen liggen.