Ommen in teken van vechtkunst sambo bij NK in De Slaghen

Ommen – Dankzij de inzet van de trainers en zeer betrokken ouders van de studenten van Sportcentrum Emsland is Ommen al zo’n 30 jaar een begrip in de wereld van de sambo-sport. Vandaag werd in sporthal De Slaghen dan ook het Nederlands Kampioenschap gehouden.

Sambo

Sambo is een van origine Russische vechtsport, die het beste valt te omschrijven als ouderwets judo waarbij men zich moet verdedigen zonder wapens. Vroeger werd het ook gebruikt als een vorm van ‘hand-to-hand’ voorbereiding en training door het leger van de voormalige Sovjet-Unie. Er waren vandaag in de sporthal dan ook subtiele Russische kenmerken. Cyrillische letters en Russische vlaggen op kleding, en tal van woorden met ‘ros’ ervoor.

De vechtsport lijkt veel op de Japanse zelfverdedigingskunst jiujitsu. Doordat er bij het ‘reguliere’ judo steeds meer regels komen stapt vooral de jeugd over op sambo. In de ‘combat-sambo’ variant is het vastpakken, slaan, werpen, trappen en het aangaan van een grondgevecht met een tegenstander ook toegestaan. Een samboka hoeft veel minder na te denken over wat wel of niet te doen. Het is veel meer gefocust op uithoudingsvermogen aangezien er voor winst acht punten verschil moet zijn.

 

Tijdens de partijen komt het aan op kracht, conditie, techniek en snelheid. Vanuit een staande start voor beide samboka’s is het de bedoeling dat de tegenstander wordt gevloerd met een ‘perfecte werptechniek’ of een greep die leidt tot opgave.

Olympische Spelen

Sambo wordt de laatste jaren alsmaar populairder. De erkenning door het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en de NOC*NSF vorig jaar, toen de krijgskunst 80 jaar bestond, draagt daar mede aan bij. Op het laatste WK in Sotsji twee jaar geleden deden samboka’s uit meer dan negentig landen mee. De eerste stappen zijn inmiddels gezet om de sport misschien al in 2024 deel te laten worden van de Olympische Spelen.

Onder toeziend oog van een scheidsrechter vechten twee samboka’s het uit.

De droom van Sportcentrum Emsland is om uiteindelijk samen met andere Nederlandse sporters deel te kunnen nemen aan de Olympische Spelen. Er is immers talent genoeg in Ommen. Samboka Lindy Zandman werd onlangs nog tweede in de categorie sporttalenten bij de Ommer sportverkiezingen.

Nederlands Kampioenschap

Vandaag organiseert Budo Promotion Ommen onder auspiciën van de Sambo Bond Nederland het NK in sporthal De Slaghen. Budo bestaat uit Bert Zandman, Jarik Hallink en Frank en Hendrik Jan Ningbers van Sportcentrum Emsland. Nadat de spelers vanmorgen werden gewogen bij Sportcentrum Emsland werd rond 12:30 begonnen met de gewone sambo. Daarna was het de beurt aan combat-sambo, met aansluitend een Open Sambo Toernooi. Waarbij alle NK-deelnemers automatisch weer mee doen, de organisatie hoopt dat daarbij het deelnemersveld wordt aangevuld met samboka’s die (nog) geen lid zijn van de SBN.

Het NK dat vandaag in Ommen wordt gehouden is voor de Sambo Bond leden het eerste toernooi van 2019 dat meetelt voor de nationale ranking. Mede met deze nationale ranking zal een selectie worden gemaakt voor de Europese Kampioenschappen voor de jeugd en junioren dat dit jaar in Cyprus wordt gehouden. De cadetten zullen dit jaar naar Letland gaan, en de senioren gaan komend jaar naar Spanje om hun respectievelijke Europese titels uit te vechten.

Alle medaillewinnaars van het NK Sambo.

Doordat het entreegeld is verwerkt in het inschrijfgeld, €15 voor SBN leden en €20 voor niet-leden, heeft iedere toeschouwer gratis toegang tot de sporthal. Op 19 maart is het Dutch Open in Dalfsen.