Ommen 75 jaar Vrijheid presenteert plannen voor resterend bevrijdingsjaar

Ommen – De Stichting Ommen 75 jaar Vrijheid heeft haar plannen voor het nog resterende bevrijdingsjaar aangekondigd. In 2020 zijn alle evenementen afgelast, maar in 2021 zullen nog één herdenking en vier feestelijke dagen door de stichting worden georganiseerd. “Dat was even schrikken met de coronacrisis begin dit jaar. Natuurlijk begrepen we meteen dat er dit kalenderjaar geen enkel groot evenement meer kan worden georganiseerd. En natuurlijk waren we als organisatie wel even teleurgesteld. Maar we zijn niet bij de pakken neer gaan zitten. We hebben de evenementen afgelast voor dit jaar, maar de uitgifte van het boekje ‘Ommen in oorlog’ en de introductie van de app ’75 jaar bevrijding Ommen’ wel onmiddellijk uitgevoerd. Zo gaven we rondom de Bevrijdingsdag van Ommen en de landelijke herdenking en Bevrijdingsdag toch ook iets blijvends aan Ommen. Toch iets om mee te herdenken en vieren”, aldus covoorzitter Roos ter Beek.

Bevrijding

Het bestuur heeft er daarom voor gekozen om in 2021 toch nog een aantal evenementen in te halen, en heeft hiervoor een conceptprogramma opgesteld. Op zaterdag 10 april wordt de bevrijdingsdag van Ommen gevierd, met medewerking van alle Ommer muziekverenigingen, een optocht met voertuigen uit de oorlogsjaren en een podiumprogramma op het Plein van de Vrede (Kerkplein). Omdat op 11 april in 2021 op een zondag valt, heeft de organisatie ervoor gekozen dat de festiviteiten plaats zullen vinden op de dag dat de bevrijding van de gemeente begon: de bezetters werden in Lemele al op 10 april 1945 door de Canadezen verjaagd. Op 11 april wil de organisatie wel weer inzetten op veel vlagvertoon in de gehele gemeente.

Veteranendag

Veteranendag zoals deze in 2020 zou plaatsvinden is in twee delen geknipt. Dat was organisatorisch niet anders mogelijk. Zaterdag 1 mei zal in Stegeren de dropping plaatsvinden met authentiek materieel in aanwezigheid van onder meer de veteranen uit de periode 1940 tot op heden. Dinsdag 4 mei zal de stille tocht naar de oorlogsgraven en de 2 minuten stilte bij de begraafplaats aan de Hardenbergerweg plaatsvinden. Dit is een vijfjaarlijkse traditie die om de bekende redenen in 2020 niet door kon gaan, en in 2021 wordt ingehaald.

Feest

Op woensdag 5 mei is het tijd voor feest in het centrum. De traditionele koetsentocht zal gehouden worden, inclusief het defilé in het centrum van Ommen. Daarnaast wordt er onder meer ’s avonds in de tent op de Voormars een concert gegeven door muziekvereniging Crescendo in samenwerking met popkoor Vocalicious.

Op zaterdag 3 juli zal het tweede en laatste deel van het programma van Veteranendag 2020 plaatsvinden: het Anjerconcert van de Kapel der Bereden Wapens zal in de avond op de Markt in Ommen ten gehore worden gebracht. Ook hierbij zijn de veteranen weer als eregasten uitgenodigd. Met het Anjerconcert sluit de stichting Ommen 75 jaar Vrijheid het jubileumjaar officieel af.

Website

Met het verlengen van het jubileumjaar 75 jaar vrijheid blijft de website van de stichting (www.ommen75jaarvrijheid.nl/) langer online. Deze zal steeds worden aangevuld met de actuele programmering, zodra deze bekend is. Het educatieve programma op de site blijft ook beschikbaar.