Olifant Buba gaat ervantussen en steelt peren uit tuin; “geen grapje”

OMMEN – De politie heeft vanmiddag een wel heel bijzondere melding gekregen. Zij kregen van de meldkamer te horen dat er een olifant door de tuin van de melder liep en aan het eten was van zijn perenboom. “De melder gaf desgevraagd aan dat het geen grapje betrof.” aldus de politie. De politie ging onderweg naar het adres van de melder. Onderweg vroeg de politie zich af hoe zij in hemelsnaam een olifant zouden moeten vangen. “Dit was voor ons ook de eerste keer.” Toen de politie bij de woning aankwam zagen zij meteen al grote bulten ontlasting op de oprit liggen. “We zagen direct dat deze ontlasting daadwerkelijk wel eens afkomstig van een olifant kon zijn.”

Bij de woning trof de politie de toch best wel behoorlijk geschrokken bewoners aan. Zij vertelden dat de eigenaar van de olifant het beest zojuist had opgehaald en was vertrokken via een bospad. Nadat de politie het bospad enkele honderden meters had gevolgd werd inderdaad de olifant, samen met zijn eigenaar, aangetroffen.

Foto: politie Ommen
Foto: politie Ommen

Circus

Het bleek toen dat de eigenaar Lutz Freiwald was van het gelijknamige Circus Freiwald. Hij gaat dagelijks meerdere keren met de olifant Buba wandelen in het bos. Iets waarvoor Freiwald toestemming heeft van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Op een onbewaakt moment zag Buba kans om een tuin in te lopen. Volgens Lutz doet het dier dit normaal gesproken nooit. De olifant hoort bij het Circus Freiwald dat is neergestreken op een terrein van vakantiepark Besthemenerberg.

“De eigenaar van het dier baalde stevig van het incident en is vervolgens samen met ons teruggegaan naar de geschrokken bewoners”, vertelt de politie. “Hier heeft de eigenaar de ontlasting op de oprit en in de tuin opgeruimd en de bewoners financieel gecompenseerd voor de geleden schade.” Volgens de politie kon iedereen er uiteindelijk om lachen, ook de gedupeerde bewoners.

De agenten samen Buba en eigenaar Lutz Freiwald op de foto. Foto: politie Ommen
De agenten samen Buba en eigenaar Lutz Freiwald op de foto. Foto: politie Ommen

Foto

Als klap op de vuurpijl mocht de politie ook nog even op de foto met de ‘boosdoener’. “Hier hebben wij meteen gebruik van gemaakt, alleen al om te voorkomen dat niemand ons gelooft.” schrijft de politie.

2009

Op de middag van 14 oktober 2009 glipte ook een olifant weg in Ommen. Toen ging tijdens het opbouwen van Circus Rens op de Voormars een olifant ervantussen. Destijds stapte de olifant over een hekje, leunde tegen geparkeerde auto’s, liep struiken plat en bleef uiteindelijk in een voortuin staan. De auto en een tuin raakten toen beschadigd. Bij het weglopen van Buba vandaag bleef de schade beperkt tot een aantal verdwenen peren.

Verbod optreden met wilde dieren

Sinds 2015 geldt er in Nederland een verbod op het laten optreden van en het reizen met wilde dieren voor circussen. Buba ging naar meerdere opvang plekken maar omdat Buba depressief werd kreeg de familie Freiwald een ontheffing om met het metershoge dier te mogen blijven reizen. Het werd wel verboden om op te treden met de olifant en ook contact met bezoekers is niet meer toegestaan.

Foto: politie Ommen
Foto: politie Ommen