Nog één keer een kijkje in sluitende dorpsschool Vilsteren

Vilsteren – Voor (oud-)leerlingen en (oud-)leerkrachten van de basisschool in Vilsteren was vandaag een bijzondere dag. De dorpsschool, die de laatste jaren bekend is als Het Natuurrijk, zal de deuren na de zomervakantie niet meer openen. Na zo’n honderd jaar blijven ze definitief dicht. Noodgedwongen, want hoewel er nu nog dertig leerlingen naar de school gaan, zou dat aantal het komende schooljaar tot onder de landelijke normering van 23 duikelen.

De aanwas van nieuwe leerlingen is te weinig om de school in de toekomst nog open te kunnen houden. De sluiting hing al langere tijd in de lucht, en lijkt vooral door vergrijzing veroorzaakt te worden. Door een gebrek aan woningbouw komen er geen jonge ouders meer naar Vilsteren; en de sluiting van de school zal dat niet bevorderen. Koepelorganisatie Stichting Catent introduceerde een kinderopvang, en kwam met een nieuw onderwijsconcept met meer natuur- en ICT-onderwijs. De school moest daar een meer regionale functie mee krijgen, maar de aanwas kwam niet. Voor komend schooljaar kwam slechts één aanmelding voor de kinderopvang.

Een groep jonge ouders probeerden de school nog te redden, door andere ouders uit de omliggende regio aan te moedigen hun kinderen bij de school aan te melden. Maar daarvoor is een overbrugging van enkele jaren nodig, en dat blijkt voorlopig niet voldoende zoden aan de dijk te zetten. De dorpsgemeenschap deed er alles aan om de school open te kunnen houden, maar Catent moest uiteindelijk een knoop doorhangen. Er zijn simpelweg te weinig kinderen, en de komende jaren zou dat niet voldoende veranderen. Mochten daar verandering in komen, wil Catent wel kijken naar de eventuele mogelijkheden die er dan zijn.

Catent had de school aanvankelijk na het schooljaar van 2022 willen sluiten; de maximale toegestane periode om nog open te blijven als een school onder de landelijke norm komt. Om zo ouders de tijd te gunnen een andere school voor hun kind te vinden. Er zou tot die tijd bekostiging van het onderwijs zijn. Maar toen duidelijk werd dat de sluiting er zat aan te komen besloot een aantal ouders hun kind al komend schooljaar naar een andere school te laten gaan, om zo de overstap van hun kinderen naar de middelbare school meer geleidelijk te laten verlopen.

Dat vertrek maakt dat het aantal kinderen dat overblijft zo weinig is, dat het voor Catent financieel onhaalbaar is om in Vilsteren onderwijs te blijven bieden. Ook vanuit sociaal oogpunt voor de leerlingen zou dat onwenselijk zijn. En kwam de sluiting toch een jaar eerder. De meeste leerlingen van Het Natuurrijk zullen na de zomervakantie naar de Sint Bernardusschool in Ommen gaan; de andere school van Catent in de gemeente Ommen. De schoolorganisatie heeft taxivervoer naar deze school aangeboden.

Om belangstellenden de gelegenheid te bieden om afscheid te nemen van hun oude school werd er een middag georganiseerd. Aan de hand van een route door de school kon men, onder het genot van een hapje en drankje, een laatste kijkje nemen en mooie herinneringen met elkaar op halen.