Nieuwgebouwde sporthal bij Carrousel feestelijk geopend

Ommen – De nieuw bijgebouwde sporthal bij MFC De Carrousel is vanmiddag feestelijk geopend. Wethouder Ko Scheele verrichte vanmiddag met een basketbalworp de openingshandeling in het bijzijn van genodigden. “Deze sporthal is een schot in de roos voor Ommen. Het is een mooie hal geworden waar scholen en sportverenigingen terecht kunnen voor hun sportactiviteiten”, aldus de wethouder. De feestelijke bijeenkomst van vanmiddag is de afsluiting van de bouw die in het najaar van 2018 werd gestart. De openingsworp van de wethouder was het tevens startschot voor ‘Carrousel, laat maar draaien!’ Hierbij presenteerden muziekvereniging Soli Deo Gloria, Volco Ommen, G-voetbal, Energy Ommen en Elle Dansé zich op sportieve en creatieve wijze aan het publiek.

Na een basketbalworp van wethouder Ko Scheele ging de verlichting de nieuwe sporthal aan.

Eerder vandaag kregen leerlingen van OBS De Dennekamp, CBS Het Koloriet en het Vechtdal College al de mogelijkheid om mee te doen aan een sportief programma vol verschillende sportclinics. Vanavond vormt een openhuis tussen 19:00 en 20:30 de afsluiting. Belangstellenden kunnen dan een kijkje nemen in de nieuwe sporthal.

Gebruik

Sinds de start van het nieuwe schooljaar wordt de nieuwe sporthal dagelijks gebruikt door de leerlingen van verschillende basisscholen en het Vechtdal College. In de avonduren en weekenden is de hal beschikbaar voor trainingen en wedstrijden van bijvoorbeeld volleybalvereniging Volco en zaalvoetbalvereniging ZVO. De vraag vanuit de scholen en verenigingen voor meer ruimte om te sporten was er al langer. “Door de jaren heen werd de sporthal intensief gebruikt door scholen en sportverenigingen. Met name door het stijgende aantal leerlingen van het Vechtdal College ontstond er een grote vraag naar extra sportruimte. De Carrousel is een multifunctionele accommodatie waar Ommen trots op mag zijn. Met de uitbreiding van de Carrousel voorziet de gemeente in deze toenemende vraag”, aldus wethouder Scheele.

Directeur Cor Vosselman van het Vechtdal College is dan ook tevreden. “Wij mogen ons grootgebruiker noemen van deze ruimte. (…) We zijn heel dankbaar dat de gemeente deze investering heeft gedaan, en dat wij hier gebruik van mogen maken”, vertelde de nog nieuwe schooldirecteur. Ondertussen zijn er al gesprekken om de eindexamens in de nieuwgebouwde sporthal te gaan laten plaatsvinden. “Als directeur ben ik heel blij dat wij als buren gebruik mogen maken van deze fantastische faciliteit.”

Volco

Volleybalvereniging Volco is blij met de nieuwe zaal. En dat is nog licht uitgedrukt. Want voor het eerst in de 50-jarige historie van de club kan dankzij de uitbreiding onder één dak worden getraind. In 2012 werd er al een eigen verenigingsruimte gerealiseerd, het Volcohome. De sporthal die de Carrousel al had telt vier volleybalvelden. Met de nieuwe zaal komen er drie volwaardige velden bij. En met ongeveer 250 leden is dat hard nodig. “Het zorgt vooral voor nog meer binding binnen de club. De jeugd tot en met 11 jaar kan nu allemaal tegelijk trainen. De competitie van deze groep gaat ook naar de nieuwe zaal. Op echte velden. Zonder eerst lijnen af te moeten plakken. De opbouw van de netten is een stuk eenvoudiger geworden. We zijn heel blij!”, aldus Moniek Veurink, bestuurslid en één van de minicoördinatoren van de volleybalclub.

“Ook het plannen van de trainingen van de ABCjeugd, senioren en recreanten is eenvoudiger geworden. Het meetrainen met andere teams ook. Er wordt geen gebruik meer gemaakt van zalen ergens anders in Ommen. Het heen en weer reizen tussen allerlei zalen om training te geven, zelf te trainen, of snel wat te overleggen is verleden tijd”, verteld facilitair manager Ronald Bakker. De vuurdoop voor de volleybalvelden was eind augustus al tijdens de eerste dag van het Flatertoernooi.

Duurzaam

De nieuwe sporthal, bestaande uit drie zaaldelen, werd eind juli opgeleverd en is verbonden met het bestaande gebouw. Door de verbinding met de bestaande hal is deze toegankelijk via de bestaande ingang van de Carrousel. Samen met Te Kiefte Architecten, Lucassen Bouwconstructies, en De Groot Installaties werd de hal gebouwd door Kormelink Bouw uit Haaksbergen. Het gaat om een zogeheten Design, Build & Maintain project. Waarbij bouwer Kormelink verantwoordelijk is voor het ontwerp, de bouw en het onderhoud. Kormelink neemt dan ook voor de komende 20 jaar het onderhoud voor haar rekening. “Door tijdens de ontwerpfase al rekening te houden met de ‘Total Cost of Ownership’ houden we de onderhoudskosten in de toekomst beperkt.”

De sporthal is gebouwd met het oog op de toekomst, zo is het gebouw voorbereid op nieuwe energiebronnen als warmtepompen en is er LED-verlichting. Op het dak is ruimte voor 170 zonnepanelen; er zijn reeds 82 gelegd en er volgen binnenkort nog eens 90. De hal zelf is gebouwd met hogere isolatiewaarden dan de landelijke eisen, en met een combinatie van vloer- en luchtverwarming. In de douches zijn waterbesparende kranen gebruikt. Een specifieke wens van de gebruikers van de andere hal was het verbeteren van de akoestiek in de sporthal. Daarom zijn de wanden bekleed met materiaal dat geluid absorbeert.

Toegankelijk

Bij de opening vanmiddag werd ook een certificaat voor een ITS-keurmerk overhandigd aan de wethouder. Dit keurmerk betekend dat de nieuwe sporthal niet alleen toegankelijk is voor rolstoelgebruikers, maar bijvoorbeeld ook voor mensen met een visuele beperking. Ook het Ommer Overlegorgaan Gehandicaptenbeleid (OOG), dat zich inzet voor gelijke kansen voor alle inwoners om aan de samenleving deel te nemen, heeft zijn goedkeuring gegeven. Voor mensen die slechtziend zijn is goed gebruik van kleur heel belangrijk. De kleur op zich niet zo zeer, maar contrasten. De vloer heeft daarom een andere kleur als de wanden, en de deuren zijn omringd met donkere omlijningen. Ook voldoet de nieuwe hal aan de strenge eisen van de NOC*NSF.